ДС: Дачић и Вучић задужују Србију - 97 евра у секунди

ПОСЛАНИЦА ДСС БОЈАНА БОЖАНИЋ РЕКЛА ЈЕ ДА НЕ МОЖЕ СВАКИ ЛАЗАР ДА БУДЕ ЛАЗАР ПАЧУ

  • Наводећи да ће након усвајања измена закона о ПДВ-у поскупети основне животне намирнице, посланик ДС Јанко Веселиновић упозорио да у Србији гладује око пола милиона грађана, да су „границе између њих и оних који животаре веома мала” и да милиони људи састављу крај са крајем
  • Министар финансија Лазар Крстић контрирао тврдњом да мере „нису лаке” и да су изнуђене, наводећи да „неће спасти земљу повећањем ПДВ-а, али да се - ако се не повећа ПДВ - неће имати шта да се спашава”
  • Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Зоран Бабић рекао је да је 400.000 људи остало без остало без посла за време бивше владе

         ПОЛЕМИКА да ли предложено повећање ПДВ-а у буџету са осам на десет одсто може извући Србију из кризе, обележила је други дан расправе о сету финансијских закона у Скупштини Србије.

         Посланици Демократске странке укрстили су копља са министром финансија Лазаром Крстићем, тврдећи да повећање ПДВ неће извући земљу из кризе, док је министар навео да уколико се не повећа ПДВ „више нећемо имати шта да спашавамо”.

         Наводећи да ће након усвајања измена закона о ПДВ-у поскупети основне животне намирнице, посланик ДС Јанко Веселиновић је упозорио да у Србији гладује око пола милиона грађана, да су „границе између њих и оних који животаре веома мала” и да милиони људи састављу крај са крајем.

         Ова влада није учинила ниједан корак да запосли људе, већ новим буџетом припрема новац за отпуштање и за отпремнине, рекао је Веселиновић, и додао да је ограничено и запошљавање младих стручњака, и да ће све довести до тога да Министарство финансија и просвете одлучује ко ће бити запослен.

         Он је министру Крстићу поручио да има негативу оцену свих грађана који су видели закон, и затражио је повлачење тог докуметна или да, уколико се то не уради, буду прихваћени амандамани опозиције. Велики проблем, према оцени Веселиновића је и задуживање, и питање је шта ће бити за годину дана - Србија се задужује 97 евра у секунди, и то је „машина која јури у провалију”.

         Навео је и како је Крстић припремао мере на „тајновитом месту, далеко од стварног живота”, на шта му је Крстић одговорио да „има јако лоше информације, почев од скривеног места” и да су мере јавно представљене на отвореној сендици Владе пре два месеца.

         Крстић је рекао и да мере „нису лаке” и да су изнуђене, наводећи да „неће спасти земљу повећањем ПДВ-а, али да ако не повећају ПДВ, нећи имати шта да се спашава”.

         „Ове мере су позив на солдираност, и надам се да ће за то бити разумевања”, рекао је Крстић.

         Он је на примедбе Веселиновића одговорио да није намера Министарства финансија и Министарства просвете да контролише ко ће се запослити на универзитету, али јесте да се контролише број запослених.

         „Ово је најодговорнији могући пакет мера, с обзиром на околности”, поручио је министар финансија.

         Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Зоран Бабић рекао је да је 400.000 људи остало без остало без посла за време бивше владе.

         „То каже живот, и грађани, и немојте даље вређати те људе окрећући главу на другу страну и пребацујући одговорност на другог,”, рекао је Бабић.

         Тренд губљења радних места сада је заустављен, на стопи незапосности од 24,1 одсто, рекао је Бабић и додао да са том стопом незапослених нико не може да буде задовољан, али да се ради на томе да буде све мања.

         Посланица ДСС Бојана Божанић рекла је да „не може сваки Лазар да буде Лазар Пачу (министар финансија Александра Обреновића)”, али да му она жели да то буде.

         Посланик СПС Ђорђе Милићевић сматра да предлози владе говоре о томе да влада жели главне економске, финансијске и буџетске параметре да држи у свијим рукама.

         „Ово је један део системског, свеобухватног корака, наредни корак су суштинске и структурние реформе без којих нећемо осетити позитивне ефекте”, рекао је Милићевић новинарима у парламенту.

         Он је навео да Предлог буџета за наредну годину и сет економских закона су реална слика стања, а реална слика, како сматра, говори да се мора штедити и трошити само онолико колико је неопходно.

Категорије: 

Коментари