ДС ће тражити да изворни текст платформе буде саставни део резолуције

ОЧЕКИВАНО: СКУПШТИНСКИ ОДБОР ЗА КОСОВО - СА 8 „ЗА“ И 4 УЗДРЖАНА - УСВОЈИО ПРЕДЛОГ РЕЗОЛУЦИЈЕ О КОСОВУ

Борислав Стефановић

  • Посланици опозиције критиковали су на седници Одбора резолуције о Косову, који су оценили као неуставан, нејасан, противречан, неусклађен са интересима Срба на Косову, и истакли да показује несагласје Владе и председника Србије Томислава Николића
  • Празна прича је принцип да се неће признати независно Косово. Запад од Србије ни не тражи формално признање, него да Косово преда Албанцима у руке, рекао је Слободана Самарџић (ДСС)       
  • Саветник председника Србије за спољну политику Марко Ђурић и представник Владе и министар просвете Жарко Обрадовић одбацили су наводе опозиције о несагласју Владе и Николића
  • Ђурић је нагласио да је први пут после 13 година Приштина та која треба да каже да ли ће нешто прихватити или неће, о чему је обавештена и јавност, али се са том констатацијом није сложио члан одбора из Демократске странке Борислав Стефановић који је упитао како се резолуција може позивати на платформу, која је тајна

        ОДБОР Скупштине Србије за Косово усвојио је данас Предлог резолуције о Косову за који је гласало осам посланика владајуће коалиције, док су четири члана одбора била уздржана.

       Представник Владе Србије и министар просвете Жарко Обрадовић позвао је посланике да сутра на седници парламента подрже резолуцију у којој су наведени принципи за наставак дијалога са Приштином.

       Члан одбора и посланик Демократске странке (ДС) Горан Богдановић најавио да ће ДС поднети амандмане и да ће у зависности од тога да ли ће бити прихваћени одлучити да ли ће гласати за резолуцију или не.

       Скупштински Одбор је предложио парламенту да је на сутрашњој седници усвоји.

       Председник Одбора Милован Дрецун је констатовао да је и поред изнетих разлика Одобр предложио усвајање Резолуције. 

       Посланици опозиције критиковали су на седници Одбора резолуције о Косову, који су оценили као неуставан, нејасан, противречан, неусклађен са интересима Срба на Косову, и истакли да показује несагласје Владе и председника Србије Томислава Николића.

       Члан одбора из ДСС Слободан Самарџић рекао је да се у тексту резолуције крши Устав Србије, јер се помиње „српска заједница на Косову“ уместо „грађани Србије“, што је категорија коју Устав једино познаје.

       „Празна прича је принцип да се неће признати независно Косово. Запад од Србије ни не тражи формално признање, него да Косово преда Албанцима у руке“, рекао је Самарџић.

       Самарџић је оценио да предложени текст резолуције о Косову указује на несагласје Владе и председника Србије Томислава Николића и да је покушај постизања компромиса довео до противречности текста.

       Саветник председника Србије за спољну политику Марко Ђурић и представник Владе и министар просвете Жарко Обрадовић одбацили су наводе опозиције о несагласју Владе и Николића.

       Ђурић је рекао да је циљ резолуције стварање заједнице српских аутономних општина на Косову која би имала полицијска и судска овлашћења и да резолуција утире пут Влади за даље преговоре с Приштином.

       „Циљеви резолуције нису на уштрб ниједне етничке заједнице на Косову“, рекао је Ђурић.

       Ђурић је, поводом спекулација о разликама у односу на раније текстове, додао да су преформулисане поједине одредбе тако да се политички дијалог настави, а да његови резултати буду у складу са резолуцијом.

       Ђурић је нагласио да је први пут после 13 година Приштина та која треба да каже да ли ће нешто прихватити или неће, о чему је обавештена и јавност, али се са том констатацијом није сложио члан одбора из Демократске странке Борислав Стефановић који је упитао како се резолуција може позивати на платформу, која је тајна.

       Стефановић је навео да се у тексту резолуције недовољно помињу права Срба на Косову и да би то требало исправити и додао да текст резолуције указује на несагласје Владе и Николића, који је „прво изашао са једним папиром“, а затим су његови предлози преформулисани.

       „Избачен је део у којем се осуђују Еулекс и део у којем се констатује да је потребно прекинути дијалог“, рекао је Стефановић.

       „Тражићемо да изворни текст платформе буде саставни део резолуције, јер овај папир, да подсетим, доноси се због судбине Срба на Косову, наставка дијалога са Приштином и на крају европских интеграција“, рекао је Стефановић. 

       Посланик ЛДП-а Зоран Остојић рекао је да је предложена резолуција у којој су наведени принципи за преговоре са Приштином „трули компромис“ у владајућој коалицији.

       Остојић је подсетио да је Скупштина Србије усвојила 11 резолуција о Косову и упитао да ли је Србија после толиких резолуција ближа решењу косовског проблема.

       „Нисмо ближе решењу косовског проблема зато што су све резолуције представљале јединство око погрешне политике. Резолуција и њено образложење су трули компромис да би се закрпила рупа на канти која се зове владајућа коалиција“, рекао је Остојић.

       Он је поновио став ЛДП-а да посланици те странке неће подржати резолуцију.

       Обрадовић је рекао да су Николић и Влада јединствени и да резолуција утврђује јединствену државну политику о Косову.

       „Питање Косова и резолуције није партијско питање већ државно, да изражава јединство председника државе и владе и утврђује државну политику. Кад овај документ сутра буде усвојен биће обавезујући за све, биће основ државне политике и обавезу да га спроводе имаће сви“, рекао је Обрадовић на седници Одбора за Косово и Метохију.

       Представници владајуће коалиције су најавили подршку резолуцији, Демократска странка и Демократска странка Србије условиле су подршку прихватањем амандмана које ће поднети, а Либералнодемократска партија се изјаснила ће ускратити подршку резолуцији.

       Одбор Скупштине Србије за уставна питања закључио је данас да је Предлог резолуције о Косову у складу са Уставом и правним поретком Србије.

Категорије: 

Коментари