Држављани ЕУ неће моћи да купују пољопривредно земљиште у зони од 10 километара уз границе Србије

ОВА ИЗМЕНА У ЗАКОНУ О ПОЉОПРИВРЕДНОМ ЗЕМЉИШТУ ТРЕБА ДА СТУПИ НА СНАГУ 1. СЕПТЕМБРА

        ДРЖАВЉАНИ Европске уније неће моћи да купују пољопривредно земљиште у зони од 10 километара од државне границе, прецизирано је амандманом на измене Закона о пољопривредном земљишту који је данас усвојио Одбор Скупштине Србије за пољопривреду.

        Амандман је предложио председник Одбора Марјан Ристићевић (СНС).

        Ристичевић је такође предложио амандман који је усвојио Одбор којим је предвиђено да измене закона ступе на снагу даном објављивања, а да закон почне да се примењује од 1. септембра, када почиње и важење одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ којим је омогућена либерализација продаје пољопривредног земљишта грађанима ЕУ.

        Одбор Скупштине Србије за пољопривреду разматрао је данас 47 амандмана који су предложени на измене Закона о пољопривредном земљишту, од којих је поред амандмана Ристичевића, усвојен и један Одбора за пољопривреду, док су остали амандмани одбијени.

        Амандмане које је усвојио Одбор претходно је прихватила Влада Србије, док је одбацила остале предложене амандмане.

        Скупштина Србије данас наставља расправу о амандманима поднетим на измене Закона о пољопривредном земљишту.

        Посланици владајуће коалиције су у начелној расправи подржали предложена решења и поручили да се изменама тог закона штите национални интереси, али и испуњавају међународне обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању.

        У расправи је већина посланика опозиције најавила да ће гласати против предложених измена закона, док је ЛСВ подржала предложена решења.

        Одбор Скупштине Србије за уставна и законодавство оценио је да је амандман на измене Закона о пољопривредном земљишту којим се држављанима ЕУ онемогућава куповина пољопривредног земљиште у пограничној зони од 10 километара, у складу са Уставом.   

        Бета

Категорије: 

Коментари