Додик: Бошњаке је око захтева за ревизију окупила мржња према Републици Српској и српском народу

СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС ПОВОДОМ - СРПСКИ ОДГОВОР САРАЈЕВУ И ЊЕГОВИМ ПОКРОВИТЕЉИМА

Милорад Додик

  • Милорад ДОДИК: „Ово је најжешћи удар до сада на БиХ и тај удар не смемо да попустимо. Не сме се стећи утисак да бранимо РС, ми бранимо процедуре“
  • Младен ИВАНИЋ: „Амбасадори земаља чланица Савета за спровођење мира нису у почетку узели за озбиљно деловање Бакира Изетбеговића поводом ревизије пресуде Међународног суда правде, али су у међувремену постали свесни опасности“
  • Радован ВИШКОВИЋ: Циљ подношења ревизије пресуде Међународног суда правде против Србије јесте стварање најозбиљније платформе за рушење Републике Српске
  • Младен БОСИЋ: Много је оних који нескривено желе да Дејтон буде срушен и да БиХ буде постављена на неке нове основе. Морамо да размислимо шта је наша одлука, хоћемо ли чувати Дејтон или бити с онима који желе да га руше. Није никаква тајна да хрватски политички естаблишмент у БиХ жели нову расподелу територија и политичких односа у БиХ

        БОШЊАЧКИ представници су још од почетка рата желели да уз помоћ међународне заједнице оптуже Србе за геноцид, рекао је Милорад Додик, обраћајући се посланицима посебне сједнице Народне скупштине РС посвећене ревизији одлуке у Суду у Хагу.

        Председник РС оценио је да је бошњачке представнике и врх СДА - који су се у Вијећници у Сарајеву били окупили ради доношења одлуке о захтеву за ревизију пресуде - окупила мржња према Републици Српској и српском народу.

        „Ово је најжешћи удар до сада на БиХ и тај удар не смемо да попустимо. Не сме се стећи утисак да бранимо РС, ми бранимо процедуре“, рекао је Додик.

        „Амбасадори земаља чланица Савета за спровођење мира нису у почетку узели за озбиљно деловање Бакира Изетбеговића поводом ревизије пресуде Међународног суда правде, али су у међувремену постали свесни опасности“, оценио је Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ на посебној седници Народне скупштине РС.

        „Чињеница да нисмо нападани је велики искорак у односу на досадашњу праксу. Али, реакција међународне заједнице јасно показује да друга страна нема подршку за ово што ради“, рекао је Иванић.

        Открио је да је још у јуну 2015. године упутио писмо Суду с циљем да предупреди злоупотребу институција и да је још тада упозорио на могућност неутемељеног деловања бошњачких представника на подношењу захтева за ревизију, те да без одлуке Председништва БиХ такав захтев није легалан.

        Иванић је упозорио да би, ако Изетбеговић не повуче наредбу амбасадорки БиХ у Хагу да не изврши инструкцију Игора Црнатка, министра спољних послова БиХ, српски амбасадори могли добити сличну инструкцију од њега, што би, како је навео, био крај дипломатско-конзуларне мреже БиХ.

        Циљ подношења ревизије пресуде Међународног суда правде против Србије јесте стварање најозбиљније платформе за рушење Републике Српске, рекао је Радован Вишковић, шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини РС.

        Подносећи предлог у име неколико клубова током расправе на посебној седници скупштине посвећеној ревизији пресуде, Вишковић је рекао да је Бакир Изетбеговић, члан Председништва БиХ, илегалну и ванинституционалну ревизију поднео без сагласности институција БиХ и без шансе да буде усвојена.

        Српски представници у БиХ треба да одлуче да ли су за очување Дејтонског споразума и статус РС у том оквиру, или да се придруже онима који су за редефинисање односа у БИХ, рекао је Младен Босић, заменик председавајућег Парламентарне скупштине БиХ.

        „Много је оних који нескривено желе да Дејтон буде срушен и да БиХ буде постављена на неке нове основе. Морамо да размислимо шта је наша одлука, хоћемо ли чувати Дејтон или бити с онима који желе да га руше”, рекао је Босић.

        Додао је да „није никаква тајна да хрватски политички естаблишмент у БиХ жели нову расподелу територија и политичких односа у БиХ”.

        Иначе, Додик је пре седнице Народне скупштине РС најавио да ће представници СНДС-а у институцијама БиХ упутити извињење Србији поводом захтева за ревизију пресуде суда у Хагу.

        „Овде се ради о бруталном нападу на Србију од стране Бошњака. СНСД неће водити политику повлачења ни када суд у Хагу каже да нема основа за ревизију“, казао је Додик.

        Он је додао да не би било проблема да је ревизија упућена од стране Бошњака, али да је неприхватљиво да се подноси у име БиХ, а да су против тога друга два народа.

        Додик је најавио да ће клуб СНСД предложити у Народној скупштини РФ да српски представници не учествују у раду заједничких органа, све док се на дневни ред не стави европски пут и јачање механизма координације.

Категорије: 

Коментари