ДЈБ поднела кривичну пријаву против Гојковић, Арсића, Маринковића и Милићевића

ТВРДИ ДА СУ МАНИПУЛАЦИЈОМ СКРАТИЛИ ВРЕМЕ ЗА РАСПРАВУ О ДРЖАВНОМ БУЏЕТУ ЗА 2018.

       ПОСЛАНИЧКА група Доста је било је данас саопштила да је поднела кривичну пријаву против председнице Скупштине Србије Маје Гојковић и потпредседника Верољуба Арсића, Владимира Маринковића и Ђорђа Милићевића.

       Пријава је поднета због злоупотребе службеног положаја, повреде слободе говора и јавног иступања и спречавања политичког, синдикалног и другог деловања и удруживања.

       ДЈБ наводи да су током недавне седнице о државном буџету Србије за 2018. годину, председавајући у Скупштини злоупотребили положај, грубо кршили Пословник и „крали време“ за расправу.

       По Пословнику, како је наведено, сваки посланик има два минута да образложи свој амандман, али председавајући су крали време тако што су сваком посланику СНС заокружили време на два минута без обзира да ли је говорио краће од тога, а неки скоро упола.

       „На тај начин су три дана фалсификовали трајање излагања посланика владајуће већине. Увидом у систем Е-парламента недвосмислено је утврђено да је посланицима евидентирано утрошено време од два минута иако су знатно краће говорили“, наводи се у саопштењу ДЈБ.

       ДЈБ је указао да су званичници против којих је поднета пријава, то радили свесно како би нанели штету опозиционим народним посланицима и вештачки скратили Пословником предвиђено укупно време за расправу од 600 минута чиме је нанесена тежа повреда права злоупотребом службеног положаја и несавесним радом у служби.

       ДЈБ подсећа да су његови посланици 16. новембра 2016. године поднели прву уставну жалбу против председнице Маје Гојковић и потпредседника Верољуба Арсића због повреде основних људских права гарантованих Уставом и систематске дискриминације посланика ДЈБ.

       Другу уставну жалбу против Маје Гојковић посланици ДЈБ су поднели 19. октобра 2017. године због повреде основних људских права, злоупотребе службене функције и повреде части и угледа.

       „Самовоља председнице и потпредседника Скупштине угрожава право посланика да слободно заступају своје политичке ставове и боре се за права грађана које у Скупштини заступају. Уставни суд је дужан да штити права свих грађана, реагује на кршење закона, правила и процедура“, указао је ДЈБ.

       Бета

Категорије: 

Коментари