Девенпорта „линчовали“ у скупштинском одбору, Шешељ му пуштао песму о Трампу

ОПОЗИЦИОНИ ПОСЛАНИЦИ НИСУ ДОЗВОЛИЛИ ДА СЕ РАСПРАВЉА

О ИЗВЕШТАЈУ ЕК НА ЕНГЛЕСКОМ

Војислав Шешељ и Мајкл Девенпорт

  • Војислав ШЕШЕЉ: „Не може у Народној Скупштини да се разматра никакав документ на енглеском језику. Никада се овакав скандал није десио… Девенпорт нема право да изађе за говорницу. Према пословнику, не може седници да присуствује странац у неком званичном статусу
  • Чеда ЈОВАНОВИЋ: Прекинимо ову срамоту и понижавање скупштине. Предлажем да се седница прекине и да се извештај Европске комисије преведе на српски језик
  • Бошко ОБРАДОВИЋ: „С обзиром да је Девенпорт члан владе, да присуствује седницама владе, да је министар без портфеља, а можда је и председник владе, а Вучић министар без портфеља, нормално је и природно да дође на седницу одбора“

        СЕДНИЦА скупштинског Одбора за европске интеграције одложена је данас до даљег пошто су посланици Српске радикалне странке онемогућавали да буде представљен извештај Европске комисије о напретку Србије.

        Председница Мариника Тепић саопштила је после консултације са члановима одбора да ће седница бити одложена док се не стекну услови за њено одржавање.

        Посланици Српске радикалне странке, покрета Двери и Либерално демократске партије, тражили су да се седница прекине и да се извештај Европске комисије преведе на српски језик.

        Посланици радикала сматрају и да шеф делегације Европске уније Мајкл Девенпорт, који је требало да представи извештај, нема право да говори на седници одбора.

        Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт је после паузе у другом делу седнице седео у посланичкој клупи, а не на месту где седи председавајући, што је био захтев радикала.

        Председница Одбора Мариника Тепић два пута је одређивала паузу како би се консултовала с члановима одбора како ће седница бити настављена.

        Посланици Српске радикалне странке тражили су да се седница Одбора прекине и да се извештај Европске комисије преведе на српски језик како би посланици о њему могли да расправљају.

        „Не може у Народној Скупштини да се разматра никакав документ на енглеском језику. Никада се овакав скандал није десио“, рекао је посланик СРС Војислав Шешељ.

        Додао је да шеф делегације Европске уније Мајкл Девенпорт који је позван на седницу одбора да представи извештај нема право да „изађе за говорницу“ и да према пословнику не може седници да присуствује странац у „неком званичном статусу“.

        „Морамо једном прекинути са понижавањем Србије. Не можемо да натерамо владу и правосуђе да одбију даље понижавање", рекао је Шешељ и додао да се то понижавање може зауставити у Народној скупштини.

        Шешељ је рекао да Девенпорт нема моралног основа ни легитимитет да присуствује седници одбора јер је његова држава „побегла“ из Европске уније.

        Он је предложио да се седница одложи за следећу недељу, да се извештај Европске комисије преведе на српски језик, и да се онда разматра у одсуству Девенпорта.

        Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић тражио је да се прекине „срамота и понижавање скупштине“ и предложио да се седница прекине и да се извештај Европске комисије преведе на српски језик.

        „На другом месту треба да одлучујемо шта ћемо с Европом а не да овде линчујемо човека који ради свој посао и који је дошао на позив Скупштине Србије“.

        Посланик покрета Двери, Бошко Обрадовић је подсетио на члан пословника према којем одбор може тражити од министарства информације које су од значаја за рад одбора.

        „С обзиром да је Девенпорт члан владе, да присуствује седницама владе, да је министар без портфеља, а можда је и он председник владе, а Вучић министар без портфеља, нормално је и природно да дође на седницу одбора“, рекао је Обрадовић.

        Шешељ је пре наставка седнице одбора на мобилном телефону пуштао песму о Доналду Трампу на српском језику и од Девенпорта затражио број телефона да му је пошаље.

        Бета

Категорије: 

Коментари