Дачић прозивао ДС и Тадића, ДС - Дачића и Владу, ЛДП и владу и Николића...

ПРВИ САТИ СКУПШТИНСКЕ РАСПРАВЕ О РЕЗОЛУЦИЈИ ПРОТЕКЛИ

У ПРЕПУЦАВАЊИМА ОКО ДРЖАВНОГ КУРСА И АМАНДМАНА… (1)

  • ДАЧИЋ: Да ли је ико видео 4 тачке Бориса Тадића? Кажите му да повуче ознаку поверљивости, више није председник!
  • ДАЧИЋ (на рачун ДС): Јесте ли обавестили министра Јеремића кад сте променили резолуцију? Он је отишао у Њујорк и није стигао да се пробуди, већ му је била промењена резолуција коју смо поднели Генералној скупштини УН! О чему причате?! Ја сам био са вама у коалицији - нисам знао за текст ни прве ни друге резолуције коју смо предложили Генералној скупштини
  • ДАЧИЋ (на рачун ДС): Захваљујући мојој одлуци сте четири године били на власти, поштујте то! Ја сам и тада могао да будем са Николићем и Коштуницом, ви нисте!
  • ЈОВАНОВИЋ: Николићу, питамо: како ћете бити председник пет година кад једно мислите а друго радите?
  • САМАРЏИЋ: Говорити о Косову само у присуству министра здравља - нека је врста нушићевске комедије. Немојте да овако радимо. Делује као да је предлагач завршио посао и да сада само отаљава дуг опозицији да и она нешто каже - упозорио је Самарџић  

       СЕДНИЦА Народне скупштине посвећена предлогу резолуције о КиМ- иза којег су стали влада и председник Србије Томислав Николић - почела је и током првих сати расправе трајала тачно према предвиђањима.

       Премијер Србије Ивица Дачић поздравио је одлуку ДС да повуче амандман који је цео дан био предмет расправе и поручио демократама да су предлагањем таквог амандмана парламент извргли руглу.

       Дачић је саопштио да се на састанку шефова посланичких група разговарало о 15 амандмана и да је договрено да ће надлежни скупштински одбор предложити одговарајуће амандмане, тако да ниједан амандман неће бити прихваћен онако како су првобитно били предложени, већ на основу договoра.

       Премијер је оштро критиковао ДС због подношења амандмана којим су тражили да саставни део образложења предложене резолуције буде политичка платформа председника Србије Томислава Николића.

       Премијер је у том делу расправе рекао:

       „Хтео сам да вас информишем о састанку шефова посланичких клубова на коме су били председник Скупштине и председник Републике. Разговарали смо о 15 амандмана имајући у виду промене Пословника и све остало. На крају је решење било да одговарајући одбор предложи решења за које мислимо да могу да буду прихваћена и ниједан амандман неће бити прихваћен у овом облику већ на основу договора који смо постигли.

       Овде је реч о другоме, о амандману који излази из политике странке која је предложила амандман, а он није поднет да би унапредио текст резолуције.

       Наводно је поднет у име Срба са КиМ, у име СПЦ и САНУ. Ја бих замолио предлагача, (Горана) Богдановића, да објасни: кад се то он освртао на ставове Срба са КиМ кад су потписивани технички протоколи, кад је ваш начелник округа био против свега што сте потписали...

       Кажу, амандман су поднели да би истерали народне посланике на чистину - на коју чистину? На коју чистину? Да се покаже како се Влада договорила са председником да се измени текст платформе? И то је тачно! Једва смо убедили председника републике да се то измени. Али, ви сте то тражили да се измени!

       Ваш председник странке је рекао да се са тим не слаже, да ће то успорити европске интеграције, а сад тражите да вратимо текст резолуције на оно против чега сте били, и говорите да кад прихватимо ваш амандман не пада вам на памет да прихватите јер је лоше. Извргавате руглу Скупштину, народ на Косову! Ово нису политичке игре!

       Цео дан се расправљам са члановима владе који сматрају да ако ви хоћете да прекинете  преговоре и нећете да одустанете од амандмана, да ћемо ми гласати за тај ваш. А ви онда повлачите амандман.

       Да ли је ико видео 4 тачке Бориса Тадића? Кажите му да повуче ознаку поверљивости, више није председник!

       Јесте ли обавестили министра Јеремића, јел’ сте променили резолуцију - он је отишао у Њујорк и није стигао да се пробуди, већ му је била промењена резолуција коју смо поднели Генералној скупштини УН. О чему причате? Ја сам био са вама у коалицији - нисам знао за текст ни прве ни друге резолуције коју смо предложили Генералној скупштини.

       Апсолутно је тачно! Кркобабићу, Марковићу, Динкићу - да ли је то тачно!?

Слободан Самарџић

       Према томе, уважавам кад ДСС каже да нећемо у ЕУ, да треба прекинути преговоре, јер они то стварно мисле. Ви то не мислите, предложили сте да бисле Скупштину и народ у целини извргавали руглу. Поздрављам што сте повукли амандман и жао ми је што сте га уопште поднели. Само не знам како ћете се било где представити у Европи као странка која се залаже за дијалог. Не, ви више нећете у Европу? Јел тако?

       Стефановић је водио преговоре, Богдановић био министар за КиМ - да ли сте поступали према ставовима Срба са КиМ кад је потписан протокол о слободи кретања? Да ли су били сагласни са тим, или са споразумом о административним прелазима? Са чим? 

       Да су били сагласни са вама, гласали би за вас! СПС је добила највише гласова на КиМ!

       А, што се вас тиче, не знам који предлог данас имате. У једном амандману говорите да хоћете платформу, али не ову него ону председника Николића. У другом амандману кажете да нећете платформу: да треба из прве тачке избацити питање платформе. Значи, сад испада да сте повукли амандман јер смо се договорили око повлачења ознаке поверљивости, а то смо се договорили и пре...

       Да нисте повукли амандман, шта би било да га је Влада подржала, да је ДСС гласала?! Прекинули бисмо преговоре!

       Господо демократе, научите да ћутите док неко говори! Јел сам ја вама добацивао?!

       Захваљујући мојој одлуци сте четири године били на власти, поштујте то! Ја сам и тада могао да будем са Николићем и Коштуницом, ви нисте!

       Ако кажете да настављамо политику претходне владе - наставићу све што је добро. Наравно да ћемо наставити разговоре и жељу за стицањем чланства у ЕУ. Са друге стране, не либим се да кажем да смо грешили, да не можемо даље овако, да је политика око Косова била стерилна  и неефикасна и да не доводи до решења.

       Зато морамо да тражимо решење и зато смо и предложили све ово да би дошли до решења. У 6 сати је седница одбора и надам се да ће бити прихваћено све оно што смо се договорили. Прихватили смо све што је могло а да се не промени суштина резолуције и платформе коју је предложио председник републике.

       Жао ми је што сада морамо да се бавимо и стварима који су део не политике него тактике.

       На теми Косова нико не може да добије. Можемо само сви да изгубимо“.

Чедомир Јовановић

       Са Дачићем је - али ништа мање са Томиславом Николићем - полемисао лидер ЛДП Чедомир Јовановић. Он је рекао и ово:

       „Господине Стефановићу, Ви сте председник Скупштине и кажете да не знате шта смо радили 5 сати. За то сте нам дужни извињење, мада би лакше било да кажете да вас је стид и срамота.

       Узрок проблема је сажет у тих неколико сати срамоте у које смо претворили Скупштину Србије.

       Господине председниче, јасно је да постоје само две политике. Једна коју сте ми представили као председнику ЛДП на консултацијама, која је остала без подршке, политика са јасним карактером и која није прошла тест реалности. Мислим да нико од нас није срећан због тога. То је политика која прича о Косову у Србији, кога на жалост више нема.

       Друга је она што смо ми причали годинама. И није ово тренутак тријумфа што сада председник владе понавља оно што смо ми говорили годинама.

       Слажем се са Дачићем да није време за велике речи, зато што су потрошене. Последњи пут су потрошене када је Марковић рекао да се патриотизам не сипа у трактор. Тада нам је ваљда понудио живот без патриотизма, а ја мислим да и ми из редова ЛДП као и већина посланика сматра да је врхунски патриотизам спремност да се суочимо са истином и да, ма колико да је она тешка, формулишемо политику која би нам понудила излаз из живота у којем нестајемо...

       Реците господине Дачићу: зашто је за Србију важнији одговор где се погрешило у приватизацији од одговора како је Србија дозволила да буде једина земља на свету која губи не само своју територију него онај део који је пресудно важан за наш идентитет. То не можемо да негирамо, Косово је увек негде у стомаку, и кад се слажемо и кад се не слажемо у косовској политици.

       Николићу, питамо: како ћете бити председник 5 година кад једно мислите а друго радите? Не мислим да то што сте били радикал, противник Европе, значи да данас немате право да будете нешто друго. Али, ви сте тај који треба да каже овој земљи истину. Другог председника та истина неће обавезивати, јер ће и последњем Србину бити јасно шта се са Србијом на Косову десило.

       Проблем ове резолуције је у вишку накнадне памети и недостатку било какве визије. Ја се сећам официра који нас је на платоу 1991, усред рата постројио и рекао. „Војници, тенк нема рикверц“. Господине Дачићу, то што не можемо назад - не даје вам право да без одговора на питање „шта је напред“ водите Србију напред. Реците нам шта је циљ нашег друштва на Косову.

       Ако говоримо о признању, морате рећи - зашто Србија не може да призна Косово. Аргументи које наводите нико не уважава!

       Једини аргумент била је наиме констатација да нико од нас не може да тражи да признамо оно што не разумемо. И ту треба бити искрен.

       То је ваша партија, Дачићу, урадила ‘95: признала Босну, а 25 година касније Босна није држава, односи у Босни су компликованији него пре рата. Не решавајте тако Косово.

       Покушавате да нас уверите како само спроводите политику претходне владе. У њој сте били први потпредседник. Замислите како тужно звуче ваше реченице док описујете да је прошла влада најтежа питања решавала на телефонским седницама. Што сте се јавили на тај телефон? Што сте дозволили да се усвајају документа која данас дају за право свакоме да пита - да ли сте нормални ви у Србији кад предлажете резолуције којима негирате оно на шта сте пристали.

       Срби на Косову су одаво схватили ово о чему данас наводно расправљамо.

       Србија треба да се стара о њима, али Србија није способна о самој себи да се стара. Морамо наћи партнере у свету.

       Ово што смо преживели у последњих 5 сати је понижење, али сте то ви дозволили. Никада се није прекидала седница због једог амандмана. Идеја, Дачићу, да мало подбодете Ђиласа, немојте данас, нађите се негде...па решавајте, али не данас.

       Ако постоје две политике, Николићу, ми вашу не можемо да подржимо јер не знамо шта треба да се уради да би се она остварила. Ми желимо Албанце у Србији. Желели смо и Ругову, да смо се са Руговом руковали као са Тачијем, верујте да би много шта било другачије“.

       После овога је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма саопштио да ће његова странка гласати за резолуцију и проценио да ће бити укупно око 160 гласова „за“. Међутим, како се и могло очекивати, Лига социјалдемократа Војводине неће бити на тој страни.

       Бојан Костреш је у њено име саопштио: „Нећемо гласати за ову резолуцију, јер је јасно да кад се хоће - може се, само не према Војводини и зато што нам није јасно шта се овом декларацијом жели постићи. Да ли само наставити агонију, што каже један мој пријатељ, као у филму „Дани мрмота“, да се стално понављамо и да стално имамо исте ствари, или смо заиста у прилици да не примећујемо шта се заиста догађа у нашем окружењу, шта се заиста догађа на КиМ и шта је заиста реална ситуација. Управо из тих разлога, посланици ЛСВ неће гласати за резолуцију“.

       Умешао се шеф посланичке групе ДСС Слободан Самарџић.

       „Прогласите паузу, јер нема услова да се ради. Ни оно што сте рекли, кад смо први пут интервенисали, да ће бити претреси којима ће у име предлагача присуствовати министри, ни тога сада нема. А говорити о Косову само у присуству министра здравља - нека је врста нушићевске комедије. Немојте да овако радимо. Делује као да је предлагач завршио посао и да сада само отаљава дуг опозицији да и она нешто каже“ - упозорио је Самарџић.  

       Диана Милошевић

Категорије: 

Коментари