Дачић: Ни ја, ни Вучић, ни Влада нећемо признати једнострано проглашену независност Косова

„НЕ ПАДА НАМ НА ПАМЕТ ДА ПРИЗНАМО - НЕМА НИКАКВИХ ДОГОВОРА НИТИ ПОЛИТИЧКЕ ТРГОВИНЕ“

  • Ана БРНАБИЋ поводом питања посланика Народне странке Мирослава Алексића: „Зашто инсистирате на томе да ја вама кажем какав ћу ја то споразум да потпишем? Шта ви мислите? Ми сада, док преговарамо о споразуму о нормализацији, ви инсистирате да вам председник владе каже какав споразум хоће да потпише? Па чекајте, где је ту дипломатија? Ако ја кажем вама какав ћу споразум да потпишем, онда сам рекла свима шта ће влада Србије да уради. То се тако не ради“

        МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ни актуелна влада Србије, ни председник државе Александар Вучић, ни владајућа већина у скупштини Србије никада неће признати једнострано проглашену независност Косова.

        „Што се тиче Министарства спољних послова, сигуран сам и председник републике Александар Вучић, са којим све то заједно радимо у договору, ми имамо јасан циљ и план, никакво чланство у УН не пада нам на памет. Према томе, никаквих договора нити политичке трговине о томе нема“, казао је Дачић у Скупштини Србије.

        Он је то казао коментаришући питање које је посланик Народне странке Мирослав Алексић раније упутио премијерки Ани Брнабић о томе да ли је спремна да потпише правно обавезујући споразум са Приштином којим се Косову „даје столица“ у УН.

        Дачић је казао да је „немогуће да неко добије место у УН, јер шта нам друго преостаје после тога“.

        „Ми морамо да водимо рачуна о својим интересима“, казао је Дачић и истакао да Београд инсистира на примени Бриселског споразума.

        Он је казао да је Србија свесна ситуације и међународних услова у којима се налази, али да Косово није тема за политичку трговину.

        Премијерка Србије Ана Брнабић раније данас је у Скупштини Србије одговарајући на питање о томе да ли је спремна да потпише правно обавезујући споразум са Приштином којим се Косову „даје столица“ у УН, изјавила да се неће ни уплашити ни либити да потпише шта год треба да би грађани Србије имали пуну сигурност, безбедност и гаранцију даљег просперитета.

         „Нећу се лично плашити да то урадим. То је моја одговорност, то је моја обавеза коју сам преузела овим послом“, казала је Ана Брнабић и упитала зашто толико инсистира на томе да му каже какав ће споразум потписати.

        „Зашто инсистирате на томе да ја вама кажем какав ћу ја то споразум да потпишем? Шта ви мислите? Ми сада, док преговарамо о споразуму о нормализацији, ви инсистирате да вам председник владе каже какав споразум хоће да потпише? Па чекајте, где је ту дипломатија? Ако ја кажем вама какав ћу споразум да потпишем, онда сам рекла свима шта ће влада Србије да уради. То се тако не ради“, казала је Ана Брнабић.

Категорије: 

Коментари