Чији је Беко?

УМЕСТО О ЗАКОНИМА ПОСЛАНИЦИ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ РАСПРАВЉАЛИ О ТАЈКУНИМА

Не могу да се договоре ко је чији тајкун...

         Расправа о предложеним изменама Закона о планирању и изградњи прерасла је данас у полемику посланика ДС и СПС о повезаности тих странака са бизнисменима, пошто су демократе навеле да су предложене измене “дубоко коруптивне” и да се њима владајућа већина одужује Милану Беку за заслуге у предизборној кампањи.

         Демократе су, као и у начелној расправи о том законском предлогу, затражиле његово повлачење из скупштинске процедуре.
Посланица ДС Нада Колунџија рекла је да он омогућава неколицини појединаца да буду издвојени из сваког правног правила који важи за све друге грађане.

         “Ради се о два одсто земљшта и аргументација да то кочи грађевинску индустрију је нетачна. Ако бисмо видели имена и презимена, долазимо до нечега што је питање политике, а ради се о политици која чини услугу онима који су очигледно тој политици у претходном периоду чинили услугу”, рекла је Колунџија.

         Она је додала да се ради о бизнисмену Милану Беку и о Луци Београд која је купљена по цени која је „много јефтинија од вредности градјевинског земљишта на ком се то предузеће налази“.

          “Законом се омогућава да Лука Београд престане да буде Лука Београд и се да на том делу гради ексклузивно насеље по ценама које ће бити најскупље у Београду”, тврди Колунџија и додаје да се предложеним законом садашња парламентарна већина одужује Беку за заслуге у предизбнорној кампањи.

         Она је додала да су се овим законом владајућа већина и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић дисквалификовали да буду репрезенти борца против корупције.

         Њен страначки колега Јанко Веселиновић рекао је да је предложени закон „дубоко коруптиван“ и да пружа могућност тајкунима и свима који су се већ обогатили или би могли да се обогате на неприхватљив начин, да то поново и ураде.

         Одговор је стигао од посланика СПС Неђе Јовановића, који је упитао ко је донео Заон о приватизацији, којим је омогућено да ти исти људи купују предузећа за један динар.

         Јовановић је додао да СПС није представљала део власти када је донет Закон о приватизацији, а који је „генерисао све ове проблеме.“

         У расправу се укључио и посланик ДСС Јован Палалић, који је казао да та странка подржава борбу против корупције, да треба све да се испита и да одговара онај који је одговоран.

         “Свака приватизација и посао који је би споран треба да се испита. Нећемо никада прихватити да смо одговорни за приватизације, ти тајкуни о којима се прича су рушили владу Коштунице”, казао је Палалић.

         Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић рекао је да су предложена решења тренутно најбоља и за шест месеци најавио нови закон о планирању и изградњи.

         “Ниједан тајкун који је урадио неправедну приватизацију неће бити поштеђен да може  да ради и гради”, рекао је Илић и додао да за ЕУ, цео свет и банке не постоји конверзија.

         Посланици Скупштине Србије завршили су данас претрес свих закона, о којима ће се изјаснити у понедељак, 24. децембра.

         Поред измена Закона о планирању и изградњи, посланици ће се у понедељак  изјаснити и о изменама Кривичног законика, Законика о кривичном поступку, о јавном тужилаштву, о судијама, о подстицању грађевинске индустрије Србије у условима економске кризе.

         Такође, изјасниће се и о овогодишњем учешћу снага одбране у мултинационалним операцијама, као и о ратификацији 11 медјудржавних споразума, медју којима је и споразум влада Србије и Русије о оснивању Српско-руског хуманитарног центра.

Извор: Агенције

Категорије: 

Коментари