Алексић: По ком основу је 13.900 људи пред БГ-изборе добило по 15.000 динара помоћи?

ФУНКЦИОНЕР НС ПИТАО МИНИСТРА СТЕФАНОВИЋА ЗА ЏИПОВЕ КОЈИ СУ ЗБОГ ИЗБОРА КРУЖИЛИ ПО БОРУ

Мирослав Алексић

  • Мирослав АЛЕКСИЋ у Народној скупштини навео да је полиција „имала налог да окреће главу када види возила без регистарских таблица или људе из других градова и општина“. Потом је поставио питање: „Ко је у командном ланцу Министарства унутрашњих послова наложио полицијској станици у Бору да не реагује на пријаву грађана и да ли МУП реагује на пријаве само када их подносе владајуће странке, а не и из опозиције?“

        ПРВИ потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије, Мирослав Алексић, затражио је данас од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића утврђивање одговорности за слање хиљада обавештења за гласање на београдским изборима људима који не живе на адресама наведеним у тим позивима.

        Алексић је на седници Скупштине питао Стефановића и ко је у командном ланцу Министарства унутрашњих послова издао наредбу да полиција у Бору не реагује на пријаве великог броја аутомобила и џипова без регистарских таблица, који су кружили градом у недељу, 4. марта, на дан локалних избора.

        Први потпредседник Народне странке је министра за рад, запошљавање и социјална питања Зорана Ђорђевића питао по којим критеријумима је 13.900 људи два дана пред изборе добило једнократну помоћ од по 15.000 динара од београдског Центра за социјални рад, јер велики број тих људи није на списку корисника помоћи, и додао да је Влада Србије за то дала 208,5 милиона динара.

        Алексић је навео да су Београђанима на кућне адресе стигле хиљаде обавештења о гласању са именима људи који не живе на тим адресама, нити су у катастру уведени као власници непокретности на тим локацијама, а не познају их ни власници станова нити комшије.

        „Правни савет Народне странке и правни тим листе 'Драган Ђилас Београд одлучује. Људи побеђују' добили су велики број пријава грађана и имамо сведоке који ће потврдити да су на њихове адресе дошли позиви за гласање за људе које не познају“, рекао је Алексић.

        Алексић је навео да се у Бору на дан избора појавио велики број џипова без регистарских таблица, а градом су кружили и неколико дана раније.

        „Председник одбора Народне странке и носилац листе уједињене опозиције Ми или они! Уједињени за Бор Драган Марковић пријавио је полицији да градом кружи велики број џипова, али му је одговорено да полиција не може да реагује на дан избора јер нема довољно људи на располагању и да ће кривична пријава бити размотрена дан касније, у понедељак“, рекао је Алексић.

        Алексић је додао да је у полицији незванично речено да су „имали налог да окрећу главу када виде возила без регистарских таблица или људе из других градова и општина“.

        „Ко је у командном ланцу Министарства унутрашњих послова наложио полицијској станици у Бору да не реагује на пријаву грађана и да ли МУП реагује на пријаве само када их подносе владајуће странке, а не и из опозиције“, рекао је Алексић.

        Алексић је рекао да су измене Закона о полицији „корак уназад“ и представљају даље урушавање институције МУП-а и додао да је циљ повећање моћи људима са политичким функцијама у министарству, а првенствено министру.

        „Најављујете борбу против корупције од 2012. године, а ње нема, осим ако говорите да су медијска хапшења у таблоидима борба против корупције. Да сте хтели да се борите против тог зла, донели бисте закон о испитивању порекла имовине, али нисте, јер бисте тако дошли до оних који су данас на власти“, рекао је Алексић.

        Бета

Категорије: 

Коментари