Административни одбор Скупштине новчано казнио осам посланика и ником није дозволио - ни реч

ЗБОГ „ОМЕТАЊА СЕДНИЦА“ КАЖЊЕНИ СУ ОДБИЈАЊЕМ 10 ДО 50 ОДСТО МЕСЕЧНЕ ПЛАТЕ

Александар Мартиновић

  • Немања ШАРОВИЋ: „Српска радикална странка ће покренути иницијативу за смену Александра Мартиновића, јер сматра да он не сме да буде на челу Одбора после онога што се данас догодило... Он је највећа срамота српског парламента“

        АДМИНИСТРАТИВНИ одбор Скупштине Србије новчано је данас казнио осам посланика опозиције због ометања рада током седница парламента.

        Седница је кратко трајала, око 10 минута, а председавајући Одбора Александар Мартиновић (СНС) није дозволио ником од опозиције да се јави за реч, нити да рекламира повреду пословника.

        Новчано су кажњени посланици Саша Радуловић, Милан Лапчевић, Татјана Мацура, Ненад Божић, Балша Божовић, Бранислав Михајловић, Горан Јешић и Бранка Стаменковић.

        Посланици су кажњени одбитком у распону од 10 до 50 одсто од посланичке плате.

        На дневном реду седнице било је утврђивање скупштинског буџета за 2017. годину и обавештење о изрицању мера одржавања реда посланицима.

        Поступак председника Административног одбора Скупштине Србије Александра Мартиновића који није дозволио опозиционим посланицима да говоре на данашњој седници је недопустив и представља угрожавање парламентаризма и корак ка диктатури, оценили су на конференцији за новинаре посланици опозиције - ДЈБ, ДС, СРС, ЛСВ, Двери и СДС.

        Посланик СРС Немања Шаровић казао је новинарима да се на седници Одбора упорно јављао по Пословнику, али да је Мартиновић одбијао да му да реч, настављајући да чита образложења тачака дневног реда.

        Шаровић је казао да је Мартиновић најпре прекршио Пословник тиме што је тражио да се гласа о обједињавању тачака дневног реда, а потом да се гласа за усвајање дневног реда.

        „Српска радикална странка ће покренути иницијативу за смену Мартиновића, јер сматра да он не сме да буде на челу Одбора после онога што се данас догодило... Он је највећа срамота српског парламента“, казао је Шаровић.

        Он је казао да је то понашање „слика Вучићевог режима“ и додао да они (СНС) нису „добили право да буду господари живота и смрти“.

        „Инцидент је креиран из срца режима. Ја сам упозорио Мартиновића да му треба освежење“, навео је Шаровић.

        Лидер покрета ДЈБ Саша Радуловић оценио је да је понашање Мартиновића недопустиво.

        „Он је протрчао кроз дневни ред. Нису допустили опозицији да говори“, казао је Радуловић и подсетио да је председница парламента Маја Гојковић прошле седмице изрицала опозиционим посланицима опомене без образложења.

        Посланица ДС Александра Јерков оценила је да је данашња седница Одбора на којој је опозиционим посланицима забрањено да говоре кулминација свега што се протеклих дана дешавало у парламенту.

        „Забрањено је свим опозиционим посланицима да ишта кажу о срамним опоменама које су произашле из срамних напада Маријана Ристичевића“, навела је она.

        Према њеним речима, СНС четири године поручује свима који се супротставе, да неће трпети критике и да ће свакога стићи казна кроз опомене у Скупштини, јавним линчовањем или јавним хајкама.

        „ДС је хтела да укаже да су опомене изречене у Скупштини у супротности са пословником“, казала је Александра Јерков и додала да је СНС овим поступком поручила да јој не треба опозиција.

        Посланик Двери Бошко Обрадовић казао је да на данашњој седници више од 20 посланика опозиције није добило реч и додао да СНС не може да прихвати да постоји опозиција и да хоће да је искључи из Скупштине.

        „Ово је директива Александра Вучића, који жели да заобиђе глас опозиције, зато што се приближавају председнички избори... Мартиновић је само лутка у позоришној представи којом руководи Александар Вучић“, казао је Обрадовић и поново затражио и оставку председнице Скупштине Маје Гојковић.

        Лидер ЛСВ Ненад Чанак казао је да иако има вишегодишње искуство у парламентарном животу никада није доживео овако нешто.

        Он је оценио да је парламентаризам у кризи и да то може да доведе до несагледивих последица.

        Чанак је казао да је „то угрожавање државе и корак ка диктатури“.

        Посланик СДС Ненад Константиновић оценио је да СНС није способна да управља земљом, као и да „врши насиље над посланицима опозиције и грађанима“.

        „Уколико трећина чланова Одбора буде тражила да се поново организује седница са овим тачкама дневног реда спреман сам да је затражим“, казао је Константиновић који је заменик председника скупштинског Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.

        ЛДП нема чланове у овом Одбору.

        Бета

Категорије: 

Коментари