Русија испред обала Сирије поставила десет ратних бродова и две подморнице

HURRIYET: АМЕРИКАНЦИ НАМЕРАВАЈУ ДА ЗАТВОРЕ НЕБО ИЗНАД СЕВЕРА СИРИЈЕ

* У „сиријској ескадри“ су: ракетна крстарица „Маршал Устинов, велики противподморнички број „Североморск, патролни брод „Питљивиј“, фрегате „Адмирал Григорович, Адмирал Есен“ и Адмирал Макаров, мали ракетни бродови велике ударне моћи „Град Свијажск, Велики Устјуг“ и «Вишњиј Волочок (име једног брода се не наводи) и дизел-електричне подморнице Б-268 Велики Новгород и Б-271 Колпино

* Од ових десет руских ратних бродова (у њиховој пратњи су још три помоћна брода и један танкер) у источном Медитерану, осам је – нимало случајно – наоружано крстарећим ракетама „Калибар“

* Турски лист наводи да су Американци већ почели да инсталирају радаре око сиријског града Кобани (који је под контролом Курда који су под америчком контролом) и војне базе САД у Сирији код града Еш-Шадади, на југу провинције Хасеке

___________________________________________________________________________

         ВЕЛИКА геополитичка и војна игра око Сирије поново се заплиће и заоштрава.

         Москва је поново упозорила да Американци и Британци преко својих „џепних терориста“ у сиријској провинцији Идлиб спремају провокацију против легалне власти у Дамаску са употребом бојног отрова и инсценацијом са бројним „цивилним жртвама“.

         Добро обавештени турски дневни лист Hurriyet објавио је да та провокација не треба да послужи само као изговор за ново америчко-британско-француско ракетирање Сирије, него и за проглашавање неба изнад целог североистока те земље за зону забрањену за летове.

         Исти лист наводи да су Американци већ почели да инсталирају радаре око сиријског града Кобани (који је под контролом Курда који су под америчком контролом) и војне базе САД у Сирији од града Еш-Шадади, на југу провинције Хасеке.

         Hurriyet тврди да ће Американци покушати да затворе сиријско небо источно од линије Манбиџ-Деир-ез-Зор.

         Либански аналитичар Нидал Саби, који се сматра одличним зналцем Сирије и Блиског Истока, сматра да ће Вашингтон покушати да за сиријске и руске авионе затвори ваздушни простор над целим севером Сирије.

         Међутим, у Москви не седе скрштених руку.

         Заменик министра иностраних послова РФ, Сергеј Рјабков, упозорио је да а се не само спрема провокација са употребом бојног отрова на бази хлора, него и да је њена изведба поверена сиријској Ал Каиди – Џебхат ан-Нусра.

         Осим овога, Русија је направила своју досад највећу концентрацију ратних бродова у источном Медитерану – испред обала Сирије.

         У ту зону су 27. августа стигле две модерне фрегате из састава њене Црноморске ратне флоте – „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“.

         Са њима их је сада десет и безмало сви су наоружани рстарећим ракетама „Калибар“.

         Плус, испод њих су две модерне руске подморнице, а око њих три помоћна брода и један танкер.

         Поред поемнутих фрегата, у „сиријској ескадри“ још су: ракетна крстарица „Маршал Устинов“, велики противподморнички број „Североморск“, патролни брод „Питљивиј“, фрегата „Адмирал Макаров“, мали ракетни бродови велике ударне моћи „Град Свијажск“, „Велики Устјуг“ и «Вишњиј Волочок“ и дизел-електричне подморнице Б-268 „Велики Новгород“ и Б-271 „Колпино“.

         „Маршал Устинов“ је опремљен моћним противбродским ракетним системом „Вулкан“, а „Калибре“ има осам од сесет руских бродова у источном медитерану.

          Руски бродови су у сиријским територијалним водама. По одобрењу саиријске владе.

         Овој групацији се наредних дана могу придружити још неки руски бродови

         Сви они ће директно или индиректно учествовати у операцији операције сиријске армије против „терористичке енклаве“ Идлиб.

         Руски бродови ће америчким (натовским) бродовима онемогућити приближавање Идлибу, а крстареће ракете „Калибар“ ће тући по циљевима које „обележе“ руски и сиријски војни обавештајци.                 

         Бивши командант руске Балтичке ратне флоте – адмирал Владимир Валудев – указао је да ће „сиријска ексадра“ штитити сиријске трупе укључене у операцију ослобађања Идлиба од америчко-британксих удара из Медитерана.

         Валуев сматра да није искључено да ће руски бродови учествовати у преретању „Томахавка“ лансираних на Сирију.

         Небензја у име Русије позвао терористе

        и побуњенике у Идлибу да положе оружје

         СТАЛНИ представник Русије у Савету безбедности УН Василиј Небензја одбацио је категорички западне тврдње да Сирија и даље располаже хемијским оружјем.

         Истовремено је апеловао на воше терориста и побуњеника у провинцији Идлиб да положе оружје и тако избегну и властиту погибију и страдања цивила.

         Небензја нагласио да је статус кво – да цела једна провинција остане под контролом терориста – неприхватљив за званични Дамаск и да ће зато уследити војна операција чији ће циљ бити ослобађање Идлиба.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари