Руски војни експерти: Трамп не зна шта говори о експлозији код Северодвинска

КРЕМЉ: НАШЕ ВОЈНЕ КРЕАЦИЈЕ СУ ЗНАТНО ИЗНАД НИВОА КОЈИ СУ ДОСТИГЛЕ ДРУГЕ ЗЕМЉЕ

* Константин СИВКОВ: „Американци су измислили да је код Северодвинска експлодирао Буревесник, а донедавно су тврдили да тако нешто не може да функционише. А шта је код те ракете имало да експлодира? Њен мотор је од челика и уранијумских елемената. Тамо нема ничег другог, па зато и нема шта да експлодира“

* Павел ФЕЛГЕНГАУЕР: Тешко је рећи колико Трамп уопште схвата о чему је говорио. Тешко је рећи и колико су схватили шта се догодило они који су га из војне шпијунаже и Пентагона о томе информисали Не знам такође шта Трамп хоће да каже кад тврди да они имају напредније такве технологије. Да, Американци раде на својим моторима, али су неатомски

* Алексеј ЛЕОНКОВ: „Русија је у сфери атомских технологија одмакла далеко напред. И по обогаћивању уранијума, и у области термонуклеарног оружја, и по конструкцији реактора. Русија једина у свету има реакторе за индустријску употребу који користе брзе неутроне. Тако су се појавили атомски мотори за подводни дрон Посејдон и ваздушни атомски мотор за Буревесник. То су технички сложене направе, али су наши научници и конструктори све успели да реше. А Американци су у том домену остали на нивоу из 70-их година“

_____________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је поводом експлозије на руском мотору на полигону код Северодвинска да је Вашингтон много шта сазнао из тог неуспеха.

        Притом је нагласио да САД располажу „истим, али савременијим технологијама“.

        Кремљ је на ово одреаговао преко свог портпарола Дмитрија Пескова који је изјавио да су руске креације у области новог наоружања „и даље најбоље у свету“.

        Још је додао: „Наш председник је више пута указивао да су наше креације у тој области знатно изнад нивоа који су достигле друге земље и да су прилично уникатне“.

        Песков је нагласио да информације о војним креацијама САД нису никаква новост за Кремљ:

        „Било би чудно да се светска сила, која на војне издатке троши више него све остале земље заједно, не бави таквим војним пројектима“.

        Поводом експлозије код Северодвинска, Песков је указао да се треба оријентисати на званична саопштења, а не на писање медија:

        „Организација која је изводила тестирање на том полигону већ је објаснила разлоге хаварије која је, на наше велико жаљење, довела до погибије наших људи“.

        Амерички медији су – са позивањем на војну шпијунажу своје земље – објавили да је на полигону код Северодвинска експлодирала руска перспективна ракета „Буревесник“ (коју НАТО означава са Skyfall).

        Трамп је у својој изјави имао у виду управо „Буревесник“, руску крстарећу ракету са атомским мотором и „глобалним дометом“.

        Московски експерти процењују да су председника САД поводом Северодвинска могли „намерно довести у заблуду“.

Буревесник

        The New York Times је објавио да је „Буревесник“ опасност по САД јер може да лети по непредвидљивој путањи на релативно малој висини па је „готово неухватљив за противракетну одбрану“.

        Потпредседник московске Академије за геополитичкех проблеме Константин Сивков поводом писања овог листа и Трампове реакције рекао је:

        „Американци су измислили да је код Северодвинска експлодирао Буревесник, а донедавно су тврдили да тако нешто не може да функционише. А шта је код те ракете имало да експлодира? Њен мотор је од челика и уранијумских елемената. Тамо нема ничег другог, па зато и нема шта да експлодира“.

        Сивков је навео да је код Северодвинска могла експлодирати ракета Р29:

        „Те ракете су нам остале од СССР. Тим ракетама се повремено продужава гарантни рок. Мотор такве ракете је могао експлодирати. А Трамп блефира када говори да су они из те експлозије много шта сазнали. Ништа САД нису сазнале нити могле сазнати! Тамо америчких шпијуна није било, а преко сателита се такође не утврдити присуство чак ни хипотетичког атомског мотора“.

        Сивков спорном сматра и трампову тврдњу да САД  имају исте, али савременије технологије:

        „Ако Американци говоре да имају устројства неразрушиве контроле – ту нешто може бити. Али, бесмислено је тврдити да је то од нечега боље. Ако имају у виду свој ракетни мотор – то је блеф. Русија на том плану има велике успехе. Наше технологије су боље“.

        Московски војни коментатор Павел Фелгенгауер је поводом наступа председника САД  указао:

        „Тешко је рећи колико Трамп уопште схвата о чему је говорио. Тешко је рећи и колико су схватили шта се догодило они који су га из војне шпијунаже и Пентагона о томе информисали“.

        Он упозорава да се о „Буревеснику“ и у Русији у јанвости премало зна:

        „Једни говоре да ће летети три пута брже од звука на висини 15-20 километара. А Путин је показао симулацију где та ракета лети на малим висинама. независно од тога, Буревесник је крстарећа ракета са мотором на тврдо гориво код које се касније укључује посебни мотор... Не знам шта Трамп хоће да каже кад тврди да они имају напредније такве технологије. Да, Американци раде на својим моторима, али су неатомски!“

        Главни уредник магазина „Арсенал Отечества“ Алексеј Леонков сматра да се амерички обавештајци превише ослањају на социјалне мреже:

        „Наша позната активисткиња Јулија Латињина рекла је преко радија да је код Северодвинска експлодирао Буревесник. Потом су неки други пласирали тврдњу да су сви на полигону озрачени. Само, није ово Американцима први пут. Прошле године су њихове обавештајне службе објавиле извештај на 400 страница под насловом `Војна моћ Русије` који је у целини био  заснован на `подацима` из социјалних мрежа. осрамотили су се. Сада чине исто и још су то подметнули Трампу“.

        Леонков посебно спорном сматра Трмпову тврдњу да су САД у војним технологијама испред Русије и објашњава зашто:

        „Русија је у сфери атомских технологија одмакла далеко напред. И по обогаћивању уранијума, и у области термонуклеарног оружја, и по конструкцији реактора. Русија једина у свету има реакторе за индустријску употребу који користе брзе неутроне. У Белојарској атомској централи већ функционишу два таква реактора. То је, наравно, дошло и до војне сфере. Тако су се појавили атомски мотори за подводни дрон Посејдон и ваздушни атомски мотор аз Буревесник. То су технички сложене направе, али су наши научници и конструктори све успели да реше. А Американци су у том домену остали на нивоу из 70-их година“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари