Руске атомске подморнице четврте генерације добијају вечне моторе

ЊИХОВИ РЕАКТОРИ ДОБИЈАЋЕ АТОМСКО ПУЊЕЊЕ ЈЕДНОМ – НА САМОМ СТАРТУ 

Подморница класе "Јасењ-М"

* Бивши командант руске Северне ратне флоте - адмирал Вјачеслав ПОПОВ: „Вечни мотори“ имаће  колосаан значај за борбену спремност и моћ целе ратне морнарице РФ. Досад је пуњење атомских реактора подморница и бродова било цела операција која је трајала и дуже од месец дана. А за то време су подморница или ратни брод ван строја

_____________________________________________________________________________________

         РАТНА флота Русије ускоро ће имати подморнице са вечитим атомским моторима!

         У сваком случају, са моторима који неће морати ни да се гасе ни да добијају додатно `гориво` током целог постојања брода који буду покретали.

         „Вечни мотор“ је конструисан у  конструкторском бироу „Африкантов“, а постао је „вечни“ захваљујући новим решењима за своју „активну зону“, односно – реактор.       

         Појаедностављено: „активна зона“ ће једном бити пуњена `атомским горивом` и – никад више.

         Бивши командант руске Северне ратне флоте - адмирал Вјачеслав Попов – оценио је да ће „вечни мотори“ имати  колосаан значај за борбену спремност и моћ целе ратне морнарице РФ.

         Објаснио је да је досад пуњење атомских реактора подморница и бродова било цела операција која је трајала и дуже од месец дана. А за то време су подморница или ратни брод „ван строја“.

         „Са таквим реактором, који се напуни само једниом, и то – на самом старту, коефицијент искористивости подморнице се повећава неколико пута“- наглашава адмирал Попов.

         „Вечне моторе“ добиће све руске атомске подморнице четврте генерације, а њој припадају све субмарине класе „Бореј“ и „Јасењ“.

         „Вечни“ је већ прошао добар део тестирања.

         Тачније, „вечни“ има и мање савршену сестру – атомски мотор за ратне бродове и подморнице који се неће морати да пуни током половине рока њихове експлоатације.

         ОКБМ „Африкантов“ је главни конструтори „активних зона“ у Русији, а лоциран је у Нижњем Новгороду.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари