Руска авијација почела да користи бомбе ФАБ-1500 - свака разара као цео дивизион артиљерије

ИМАЈУ БОЈЕВУ ГЛАВУ СА 675,6 КГ ЕКСПЛОЗИВА И НАВИГАЦИОНИ СИСТЕМ КОЈИ ИХ НАВОДИ НА ЦИЉ

* Лете попут једрилице или крстареће ракете, а циљ промашују максимум пет метара. Али, то није никакав проблем је на месту удара ФАБ-1500 у земљу остаје рупа пречника 15 метара

* Чувени руски војни пилот генерал-мајор Владимир ПОПОВ: „Сада и ФАБ-1500 наши авиони могу да лансирају на циљ док су од њега удаљени најамање 50 километара - док су ван домета противничке ПВО. Да би ФАБ-1500 могли да прелете 50-70 километара потребно је да их стратешки бомбардери Ту-22 лансирају са 12 километара висине при максималној брзини лета. Исто важи и за Су-34 који их такође усмеравају према циљу летећи надзвучном брзином“

_______________________________________________________

         ВОЈНИ врх Русије увео у борбе у Украјини оружје које се по ударној моћи може мерити са тактичким ракетама „Искандер“, тек можда мало заостајући за хиперсоничним „Кинжалима“.

         Реч је о авио-бомбама ФАБ-1500 које је у огромном броју произвео СССР (Русија је наставила). Те фугасне бомбе су војних фабрика изашле које авион доноси до изнад циља и испушта их на њега „као камен“. Сада је све другачије

         Сада ФАБ-1500 самостално лети према мети коју треба да уништи. Лети попут једрилице или крстареће ракете, а циљ промашује максимум пет метара. Али, то није никакав проблем је на месту удара ФАБ-1500 у земљу остаје рупа пречника 15 метара.

         Та авио-бомба сада има крила као ракета и систем навигације који јој обезбеђује „застрашујућу прецизност“.

         Носи 675,6 килограма експлозива. Две мање - ФАБ 250СХЛ и ФАБ 500 М54 – носе 137, односно 201 килограм ТНТ.

         Русија располаже са још три разорније бомбе из исте „породице“.

         Са ФАБ 3000 и ФАБ 5000 које имају бојеве главе са 1200, односно 2210 килограма

         Царица међу руским авио-бомбама је ФАБ 9000 М54 у чијој бојевој глави је 4.297 кг ТНТ.

         По процени московског ратног извештача, бившег ваздухопловног официра Александра Сладкова, бомбама ФАБ 9000 М54 територија Украјине може бити сравњена са земљом без употребе нуклеарног оружја.

         ФАБ-1500 може уништити било коју стационарну утврђену ватрену тачку, штаб, ров, аеродром, радарску станицу, складиште горива или муниције. И изазвати у једној секунди разарања за која је потребан цео артиљеријски дивизион.

         Русија има у складиштима безмало безброј авионских бомби овог типа, па војни буџет не коштају ни паре. Заправо, трошаксу само придодата крила и апаратура за навођење на циљ.

         Чувени руски војни пилот – генерал-мајор Владимир Попов – објашњава:

          „Сада и ФАБ-1500 наши авиони могу да лансирају на циљ док су од њега удаљени најамање 50 километара. Док су ван домета противничке ПВО. Да би ФАБ-1500 могли да прелете 50-70 километара потребно је да их стратешки бомбардери Ту-22 лансирају да 12 километара висине при максималној брзини лета. Исто важи и за Су-34 који их такође усмеравају према циљу летећи надзвучном брзином“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари