Русија увежбава борбене налете јата ловаца Су-35

ДРЖАВНА АГЕНЦИЈА ТАСС ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ УЛОГУ ЛЕТЕЋЕГ ШТАБА ИМАО ЛОВАЦ ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СУ-57

Су-57

* За време експеримента су информације између посада авиона биле размењиване онлајн. Притом је систем сваке летелице аутоматски обрађивао податке и са сопствених сензора и са сензора других авиона

* Водећи руски војни експертВиктор МУРАХОВСКИ: ,  „Рад на интеракцији унутар „јата“ веома је важан. У будућности би информације са свих сензора ваздухоплова, као и из система противваздушне одбране, са сателита и земаљске опреме требало да буду у јединственом систему који ће створити јединствено информационо поље са интеграцијом копна, ваздух и свемира. А у њему ће се, уз подршку вештачке интелигенције, већ одвијати расподела борбених улога, укључујући и авијацију“

________________________________________________________________________

        РУСИЈА је извела експеримент са употребом "јата" ловаца Су-35 под контролом вишенаменског Су-57 пете генерације.

        Ово су државној новинској агенцији ТАСС потврдила два извора војно-индустријског врха земље.

        Један извор агенције открио је: „Експеримент је изведен у стварним борбеним условима. Група Су-35 била је укључена у јато, а Су-57 је играо улогу командно-штапског авиона“.

        Други извор је потврдио ТАСС да је до коришћења „јата“ заиста дошло и нагласио да су информације за време експеримента између посада авиона биле размењиване онлајн. И да је притом систем за контролу информација сваке летелице аутоматски обрађивао податке и са сопствених сензора и са сензора других авиона.

        „Извори“ су објаснили да употреба „јата“ које дејствује у једном информативном простору значајно повећава ефикасност борбених мисија.

        Саговорници ТАСС нису, међутим, открили ни датум експеримента ни место где је изведен.

        Водећи руски војни експерт, главни уредник часописа „Арсенал Отаџбине“ Виктор Мураховски, оценио је да су такви тестови важни са становишта изградње јединственог информационог система за оружане снаге.

        „Рад на интеракцији унутар „јата“ веома је важан. У будућности би информације са свих сензора ваздухоплова, као и из система противваздушне одбране, са сателита и земаљске опреме требало да буду у јединственом систему који ће створити јединствено информационо поље са интеграцијом копна, ваздух и свемира. А у њему ће се, уз подршку вештачке интелигенције, већ одвијати расподела борбених улога, укључујући и авијацију“.

        Мураховски је указао да сличне експерименте изводе и Сједињене Државе, посебно са учешћем ловаца Ф35.

        Он посебно наглашава да засад ни Русија ни Сједињене Државе још нису успеле да створе јединствени информациони систем за управљање свим сегментима оружаних снага преко јединственог система онлајн размене података и њиховог истовременог коришћења.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари