Русија шаље Сирији `пуковски комплет С-300-ПМУ2 „Фаворит“ са 24 лансера

У АВИО-БАЗУ ХМЕЈМИМ СИНОЋ СТИГЛИ СИСТЕМИ ЗА РАДИОЕЛЕКТРОНСКУ БОРБУ

"Красуха-4"

* Бивши начелник руских зенитних ракетних јединица – генерал Александар ГОРКОВ– изјавио је да ће „пуковски комплет“ бити постављен уз сиријску обалу Медитерана. По његовој процени, то ће затворити све `коридоре` које је досад користила израелска авијација за нападе на Сирију. Са С-300 Сирија ће моћи да контролише и своје границе са Либаном, Јорданом и Ираком

* Главни уредник Military Russia – Дмитриј КОРЊЕВ – изјавио је да су у Сирију највероватније пребачени радиоелектронски системи „Красуха-4 и Р-330Ж „Житељ“. Међутим, није искључио ни да је у Сирију отпремљен најновији такав мобилни систем „Дивноморје“

______________________________________________________________________________

         РУСИЈА је почела – како је њен министар одбране, Сергеј Шојгу, и најавио – јачање својих потенцијала у Сирији за радио-електронску борбу.

         Први такви системи  стигли су синоћ авионима Ил-76 у авио-базу Хмејмим која се налази поред Латакије. Међутим, тајна је шта је све достављено у Сирију.

         Међутим, неке претпоставке су већ изведене на основу Шојгуове изјаве да ће његова земља из Хмејмима убудуће гушити и сателитску навигацију авионима и ракетама које буду усмерене према Сирији.

         Главни уредник Military Russia – Дмитриј Корњев – изјавио је да су у Сирију највероватније пребачени системи „Красуха-4 и Р-330Ж „Житељ“. Међутим, није искључио ни да је у Сирију отпремљен најновији такав мобилни систем „Дивноморје“.

         Корњев је објаснио да „Красуха-4“ служи за борбу са авионима и дроновима, а да је „Житељ“ ефикасан у ометању сателитске навигације.

         „Дивноморје“ је намењен ометању авионских радара, система везе и сателитске навигације.

С-300-ПМУ2

         „Красуха-4“ је у стању да гуши сигнал и најмодернијих радара  и то на даљинама од 150 до 300 километара.

         „Житељ“ има мањи домет – до 30 километара – али има друге предности.

         „Дивноморје“ је ефикасан у `слуђивању`летећих радара типа E-3 AWACS, E-2 Hawkeye i E-8 JSTAR. А у стању је да од туђих радара `сакрије` све у кругу од неколико сторина километара.

         Иначе, данас је постало јасније колико у Сирију стиже зенитних ракетних система С-300.

         У Дамаску је – додуше, не сасвим званично – објављено да ће сиријска ПВО добити пуковски комплет С-300ПМУ-2 „Фаворит“ и то – из резерве Оружаних снага Русије.

"Житељ"

         А стандарни „пуковски комплет“ чине два дивизиона са по 12 лансера који у сваком тренутку имају по четири ракете спремне за испаљивање.

         У комплету је и радар за све висине 64 Н6Е2 који све види у пречнику од неколико стотина километара.

         Бивши начелник руских зенитних ракетних јединица – генерал Александар Горков – изјавио је да ће „пуковски комплет“ бити постављен уз сиријску обалу Медитерана. По његовој процени, то ће затворити све `коридоре` које је досад користила израелска авијација за нападе на Сирију.

         Са С-300 Сирија ће моћи да контролише и своје границе са Либаном, Јорданом и Ираком.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари