ПВО руске авио-базе Хмејмим у Сирији успешно преузела контролу над дроновима који су је нападали

РУСИЈА МОДЕРНИЗОВАЛА СВОЈЕ РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ „ПАНЦИР“ И „ТОР“ РАДИ БОРБЕ СА МИНИ-ДРОНОВИМА

* Шеф руског Центра за мирење сукобљених страна у Сирији – генерал Јуриј Боренков – објаснио је зашто: „Контрола ваздушног простора око Хмејмима открила беспилотне летелице које су долазиле из идлибске зоне деескалације. Средства за радиоелектронско ометање, којима располаже наша авио-база, преузела су контролу над тим апаратима и потом  пореметила системе за дистанционо управљање њима“

* Један од конструктора ракетно-топовских система „Панцир“ Валериј Слугин изјавио је да су ти системи досад у Сирији оборили преко сто дронова. А да ће бити још успешнији јер  сада уз радаре имају и оптику која у комбинацији са телевизијском техником успешно открива „све што лети и креће се по земљи“

_____________________________________________________________________

        ИСЛАМСКИ терористи  и побуњеници против легитимне власти у Дамаску, сконцентрисани у сиријског провинцији Идлиб, извели су нови напад дроновима на руску авио-базу Хмејмим која се налази поред медитеранског лучког града Латакија.

        Тачније, био је то покушај напада.

        Бојовници, иза којих стоје САД, Велика Британија Саудијска Арабија и Катар, подигли су у ваздух своје дронове и усмерили их према Хмејмиму. Само, нису стигли до циља.

        Шеф руског Центра за мирење сукобљених страна у Сирији – генерал Јуриј Боренков – објаснио је зашто:

        „Контрола ваздушног простора око Хмејмима открила беспилотне летелице које су долазиле из идлибске зоне деескалације. Средства за радиоелектронско ометање, којима располаже наша авио-база, преузела су контролу над тим апаратима и потом  пореметила системе за дистанционо управљање њима“.

         Боренков је нагласио да напад није бази и њеном персоналу нанео ни најмању штету. Нити омео њено функционисање.

Панцир-С1

        Да преузимање контроле над тим дроновима није успело, на сцену би ступили ракетно-топовски системи „Панцир-С1“ чији задатак је управо борба против авиона.дронова и ракета на малим растојањима.

        Ово је за нашу јавност утолико значајније што је Србија од Москве купила управо те ракетне системе, а Русија је завршила њихово усавршавање да би били још успешнији у борби против малих мета попут мини-дронова.

        Таквим дроновима је гађана саудијска рафинерија нафте, а амерички ракетни системи Patriot показали су се потпуно бескорисним.

        Руски војни врх тврди да „Панцир-С1“ сада види и обара и циљеве величине кутије шибица.

        Вежба одржана ових дана на полигону код Новосибирска потврдила је да радари тих ракетних система откривају мини-дронове на удаљеностима до 20 километара и да „Панцир-С1“ потом веома успешно обара.

        Сви дронови укључени у ту вежбу, а долетали су са различитих страна, били су уништени пре него што су успели да се `циљу` приближе на два километра.

        Претходни напад на Хмејмим терористи су из Идлиба извели 19. јануара.

        Једини донекле успешни напад (са осам дронова) на Хмејмим извели су у новогодишњој ноћи 2018-те. Тада су погинула два руска војника, а четири авиона и два хеликоптера били су оштећени.   

        Један од конструктора „Панцир“ Валериј Слугин изјавио је да су ти системи досад у Сирији оборили преко сто дронова.

        Према његовим речима, системи „Панцир“ првобитно су били намењени борби са дроновима авионског типа, а у међувремену су се појавили и дронови-камиказе од 20 центиметара дужине које радари тешко `лове`. Поред осталог и зато што користе електромоторе.

        Слугин открива да су „Панцири“ уз радаре добили и оптику која у комбинацији са телевизијском техником успешно открива „све што лети и креће се по земљи““.

        Овакву модернизацију доживели су и познати ракетни системи Тор-М2МКМ који циљеве величине десетог дела кубног метра откривају на удаљеностима до 32 километра, а сасим мале – на 10-15 километара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари