Путин затражио „симетрични одговор“ на америчко тестирање копнених „Томахавка“

ВЕРОВАТНО СЕ НЕЋЕ ПОЈАВИТИ САМО КОПНЕНЕ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ „КАЛИБАР“

И "Калибри" ће на копно

* Руски лидер наложио Министарству одбране и Министарству иностраних послова, као и надлежним државним агенцијама и установама, да проанализирају „ниво претњи које за Русију представљају дејства САД“

* „Ми нећемо трку у наоружању јер би угрожавала нашу економију. Ми смо дошли до нових оружја, која немају аналог у свету, јер смо морали да одреагујемо на једнострано иступање САД из споразума из 2003-ће о противракетној одбрани. Били смо принуђени и обавезни да осигурамо безбедност свог народа и земље. То чинимо и сада и чинићемо и у будућности“

* Русија ради на ономе што није забрањено. Бивши командант њене црноморске ратне флоте – адмирал Игор КАСАТНОНОВ: „Наредне године ће запловити шест наших модерних подморница међу којима су четири – атомске. Биће укључене у састав наших различитих флота и пловити разним морима и океанима. Русија постепено враћа темпо градње ратних бродова и подморница какав је имао СССР. Зато ће имати доминацију на неким правцима“

________________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин је – за време саветовања са члановима националног Савета безбедности – затражио да буде осигурана безбедност земље после иступања САД из Споразума о ракетама средњег и малог домета и тестирања крстареће ракете забрањене тим документом.

         Затражио је да вуду предузете опсежне мере које ће обезбедити руски „симетрични одговор на дејства САД“.

        Руски лидер је на седници Савета тим поводом рекао:

        „Сједињене Државе су 18-ог августа тестирале крстарећу ракету копненог базирања која је, по саопштењу америчког војног врха, погодила циљ на удаљености већој од 500 километара. Такво оружје је забрањено Споразумом о ракетама средњег и малог домета. Осим тога, чињеница да је за то тестирање коришћен универзални лансер Мк-41 – потпуно потврђује заснованост наших досадашњих замерки“.

        Председник РФ је подсетио да је Москва и претходних година упозоравала да појава таквих лансера у Румунији, а у плану Пентагона је да буду постављени у Пољској, представља директно кршење одредби помињаног споразума.

Овако Пентагон види подморницу

која ће носити "Посејдон"

        „Американци су наше замерке упорно одбацивали тврдећи да са копнених Мк-41 тобоже не могу бити лансиране крстареће ракете „Tomahawk“ поморског базирања. Сада је потпуно јасно, то и сами признају, да је то кршење споразума. Зато је питање: како ми сада треба да схватимо оно што они постављају у Румунији и Пољској? Шта је то: противракетна одбрана или ударни системи прилично великог домета?“

        Путин је, не помињући да је та крстарећа ракета прелетела 1.000 километара, скренуо пажњу и на чињеницу да је тестирана само 16 дана након што су САД једнострано напустиле Споразум о ракетама средњег и малог домета:

        „Потпуно је јасно да иступање из споразума није било никаква импровизација већ карика у у ономе што је одавно испланирано. Зато су САД изрежирале кампању оптуживања Русије да ниеј поштовала споразум. Очевидно је да је циљ тих оптужби био да се прикрију дејства којима је сам Вашингтон кршио тај спораум из којег је од почетка намеравао да иступи“.

        Путин је посебно нагласио да Русија никада није желела да ступа у трку у наоружању и да је и даље отворена за равноправан и отворен дијалог са Вашингтоном ради успотављања међусобног поверења и јачања међународне безбедности.

        „Ми нећемо трку у наоружању јер би угрожавала нашу економију. Ми смо дошли до нових оружја, која немају аналог у свету, јер смо морали да одреагујемо на једнострано иступање САД из споразума из 2003-ће о противракетној одбрани. Били смо принуђени и обавезни да осигурамо безбедност свог народа и земље. То чинимо и сада и чинићемо и у будућности“.

        Руски лидер је наложио Министарству одбране и Министарству иностраних послова, као и надлежним државним агенцијама и установама, да проанализирају „ниво претњи које за Русију представљају дејства САД“.

Подморница "Новосибирск" (при крају градње)

        Руски одговор неће бити само ракетни системи С-400 и С-500, крстареће ракете „Калибар“ које ће се са бвродоваи  подморница преместити и на копно...

        Русија увелико ради на ономе што није забрањено. Поготово затошто Пентагон ради на тестирању ракета сличних „Першинг-2“.

        Бивши командант њене црноморске ратне флоте – адмирал Игор Касатонов – рекао је да његова земља форсирано гради подморнице и оценио:

        „Наредне године ће запловити шест наших модерних подморница међу којима су четири – атомске. Биће укључене у састав наших различитих флота и пловити разним морима и океанима. Русија постепено враћа темпо градње ратних бродова и подморница какав је имао СССР. Зато ће имати доминацију на неким правцима“.

        Касатонов је навео да је СССР за само седам година изградио 13 атомских стратешких посдморница пројекта 667.    

        Адмирал има у виду да ће 2020-те запловити „Казањ“ прва подморница пројекта 885М, прва серијска подморница те класе „Новосибирск“, прва серијска подморница пројекта 955А „Кнез Олег“, атомска подморница за специјалне намене „Белгород“ која би могла носити подводне супер-апарате „Посејдон“ чија тестирања су у току.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари