Америчко-натовски покушаји шпијунирања Крима наилазе на „зид“, али је игра сложенија

ВОЈНИ ЗВАНИЧНИК У МОСКВИ: ГУШИМО ЊИХОВУ ИЗВИЂАЧКУ АПАРАТУРУ И ДЕЗОРИЈЕНТИШЕМО ПОСАДЕ

* Адмирал Владимир КОМОЈЕДОВ који је до 2002-ге командовао руском Црноморском ратном флотом: Американци имају чиме да држе на оку и Крим. У томе им помаже, нема сумње, и Украјина коју су ставили под контролу. Ми Имамо чиме да их у томе онемогућавамо. Али, има смисла противнику једном показати: `Боље вам је да и не покушавате`. А и то ограничено. Јер, погрешно би било реаговати сваки кад се приближе и тако откривати и своје позиције и своје могућности“

___________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ и натовски бродови без жељеног успеха покушавају да открију шта Оружане снаге Русије раде на Криму. Да се убаце у њихове затворене системе везе и базе података.

        Како је рекао један високи руски војни званичник новинској агенцији РИА Новости, приближавају се полуострву, укључују системе за осматрања, снимања и прислушкивање, али све то наилази на готово непробојни `зид` који праве руски системи за електронско ратовање – заслепљивање, гушење (сигнала) и ометање...

        Међутим, не завршава се све на покушајима: дошао до „зида“, ниси у њему ни нашао ни пробио „рупу“ и – вратиш се...

        Руски „зид“ на Криму је тако моћан да
онеспособљава инструменте америчких/НАТО  бродова, ремети им и подешавања за навигацију и дезоријентише њихове посаде.

        Руски адмирал Владимир Комоједов, који је командовао Црноморском ратном флотом до 2002-ге, објаснио је шта се – и због чега – при тим покушајима догађа и зашто ни једна ни друга страна у тој игри не иду до краја:

        „Ми имамо моћна средства за радио-електронску борбу. Само, то су средства чије се најважније могућности не смеју откривати осим у условима реалног рата. Та средства се у миру користе ограничено и не сваки дан. Јер, зашто противнику откривати своје могућности, укључујући и дијапазоне унутар којих могу да дејствују.

       Објаснио је да се ти системи деле на пасивне, који праве сметње противничким радарима, и активне који имају сопствене моћне станице које гуше, ослепљују и дезоријентишу опрему противничких бродова.

         Адмирал је, да би био јаснији, подсетио:

         „Када су Изралеци из ваздуха атаковали Египат и Сирију – провоцирали су противника на активно деловање целог њиховог система ПВО. То су користили за лоцирање лансера и радара и за извођење удара који су правили бреше у одбрани те две земље. Кроз те бреше су потом пролазиле израелске ударне снаге које су биле штићене пасивним средствима за радио-електронску борбу. Указујем на ово и зато што Американци имају чиме да држе на оку и Крим. У томе им помаже, нема сумње, и Украјина коју су ставили под контролу“.

          Комоједов посебно наглашава оно што сигурно више него добро знају и они који са Крима парирају Американцима:

          "Има смисла једном показати противнику: „Боље вам је да и не покушавате“. А и то ограничено. Јер, погрешно би било реаговати сваки кад се приближе и тако откривати и своје позиције и своје могућности“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари