МИХАЈЛОВИЋ: Сиријска криза не угрожава Јужни ток

МИНИСТАРКА ЕНЕРГЕТИКЕ НАГЛАСИЛА ДА ТА КРИЗА

„ЗАПРАВО ПОКАЗУЈЕ КОЛИКО ЈЕ ЈУЖНИ ТОК ПОТРЕБАН ЕВРОПИ“

  • Држава и Министарство енергетике припремили су апсолутно све што је потребно да почне градња Јужног тока у Србији. Донели смо Закон о експропријацији, правилнике, издвојено је из буџета довољно за експропријацију. Све је припремљено што је држава требало да обезбеди - истакла је Зорана Михајловић

        МИНИСТАРКА енергетике у Влади Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да гасовод Јужни ток није угрожен кризом у Сирији, као и да припреме за изградњу српске деонице тог гасовода теку по плану.

        Она је нагласила да сиријска криза заправо показује колико је Јужни ток потребан Европи као алтернативни пут за снабдевање гасом, јер би сви други гасоводи прелазили преко трусних подручја.

        Према њеним речима, Европској унији и читавој Европи ће до 2020-2025. године бити потребно додатних 100 милијарди кубних метара гаса, а само Турској додатних 40 милијарди кубика.

        „Озбиљно је питање одакле они тај гас могу да добију. Могу да добију евентуално из Алжира, Египта, Нигерије. Али пошто је то трусно подручје, питање је да ли заиста могу имати енергетску безбедност. Шта је оно што им остаје као алтернатива? Алтернатива је, рецимо, можда и био гасовод из Катара преко Саудијске Арабије до Турске и Европе. Али, и то је проблем због сиријске кризе“, указала је Михајловић.

        Истовремено је истакла да је Јужни ток једина сигурна опција и да ће доносити 60 милијарди кубних метара гаса годишње.

        „Први пут можемо да кажемо да то што се дешава у Сирији позитивно утиче на изградњу Јужног тока. Подсећам да је Европска унија и имала и није имала интересовање за Јужни ток. За Европску унију је био битан Северни ток и они га сада имају. Сада први пут имају и потребу за гасоводом као што је Јужни ток“, закључила је Михајловићева.

        Када је реч о деоници која пролази кроз Србију, припреме теку по плану, рекла је министарка.

        „Држава и Министарство енергетике припремили су апсолутно све што је потребно да почне градња Јужног тока у Србији. Када кажем све, то значи да смо донели Закон о експропријацији, правилнике, издвојено је из буџета довољно за експропријацију. Све услове које је држава требало да обезбеди, све је припремљено“, истакла је Михајловић за РТС.

        Михајловићева је уверена да ће до краја године заиста и почети изградња Јужног тока кроз нашу земљу.

        „Да ли ће то бити компресорска станица или део гасовода, сазнаћемо после договора „Србијагаса“ са Министарством. Након тога, можемо да говоримо о одређеној динамици коју морамо да ускладимо са нашим руским партнером, јер је носилац целог пројекта компанија Јужни ток, а у том пројекту Србија има учешће од 49 одсто“, рекла је она.

        (РТС - Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари