ЧИЖОВ: Можда ће се пројекат гасовода Јужни ток вратити у игру у најскорије време

БЕРЛИН ОБЈАВИО ДА ЈЕ УСЛОВ ЗА СЕВЕРНИ ТОК-2 ДА БУДЕ ОЧУВАН ТРАНЗИТ ГАСА ПРЕКО УКРАЈИНЕ

Владимир Чижов

         СТАЛНИ представник Русије при Европској унији – Владимир Чижов – изјавио је да је уверен да ће гасовод Северни ток-2 бити изграђен.

         Притом је сам поставио важно питање и на њега одговорио: „А хоће ли бити Јужног тока? Сачекајмо, можда га буде, тај пројекат се може вратити у игру у блиској будућности”.

         Чижов је истовремено указао: „Поводом тог питања нема јединства у ЕУ, није га било и неће га ни бити. Чак је извесно да не може ни да га буде јер постоје земље које су за тај пројекат заинтересоване, постоје земље које би волеле другу маршруту, а има и оних које то уопште не интересује. Једно је апсолутно извесно: потребе ЕУ за гасом ће у дугорочном перспективи само бивати све веће”.

         Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је – да подсетимо – 12. јануара писање неких медија да је Москва спремна да обнови преговоре са Софијом о гасоводу Јужни ток.

         Данас нешто раније, немачки вице канцелар Зигмар Габриел саопштио је да ће Берлин ући у пројекат Северни ток-2 под условом да буде сачуван транзит руског гаса у Европу преко Украјине.

         Габриел је данас боравио у Варшави и том приликом прецизирао да је Немачка заинтересована и за очување цевовода „Јамал” и транзита преко Украјине и после 2019. године. Притом је нагласио: „За Немачку је то питање бизниса, а за Пољску политичко питање”.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Baja's picture
Baja (није потврђен) 22:22 29.01.2016.

  • +1
Voting is closed.

Za nas Srbe i Srbiju od presudne važnosti bi bilo da Južni tok postoji...
Glupi Bugari i pametni Nemci su se potrudili da do toga nikada ne dođe...

steva's picture
steva (није потврђен) 13:24 30.01.2016.

  • +9
Voting is closed.

Aha,Bugari menjaju stranu;znači Rusi pobeđuju!!!

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 22:44 29.01.2016.

  • +20
Voting is closed.

„БЕРЛИН ОБЈАВИО ДА ЈЕ УСЛОВ ЗА СЕВЕРНИ ТОК-2 ДА БУДЕ ОЧУВАН ТРАНЗИТ ГАСА ПРЕКО УКРАЈИНЕ“

По свему судећи, немци ће имати мањак гаса......

Бранко's picture
Бранко 22:48 29.01.2016.

  • +26
Voting is closed.

Не разумем то идиотско понашање ЕУ?
Шта то значи, купац условљава продавца како ће продавати гас?
Русија је лепо рекла, после 2019 нема транспорта гаса кроз Украјину! ЕУ, ако вам се не свиђа, изградите гасовод из Канаде, САД или Мексика и не купујте у опште од Русије!
Овако, само тупе и Русија ће се полако окренуту продаји истог Кини, Индији и другим Азијским земљама. Такође, са развојем других грана, гас и нафта неће више бити највећи извозни продукт!
Русија све више ради на високом технологијама а Сирија је својеврсан сајам исте!

Санчо Панса's picture
Санчо Панса (није потврђен) 00:34 30.01.2016.

  • +18
Voting is closed.

Naravno, Rusija ima bezbroj mogućnosti sa prirodnim resursima koji su nebrojeni! A glavni krivac koji je koči u svestranom razvoju duže od jednog vijeka su anglosaksonci, sa kojima su sada ušli u diraktan sukob na BI, i tu više povratka nema. Rusija mora izaći kao pobjednik, a na drugoj strani je da bira učesnike, podmeće žrtvene jariće i izvaga situaciju i odluči šta im je činiti!? Ali, nemaju beskonačno vremena, jer sat otkucava i Rusi su u ofanzivi, u akciji i osuđeni da napreduju - što vidimo iz situacije na BI!!!

Snage su raspoređene u fulu: na Arktiku, u Kalinjgradskoj oblasti, na krajnjem istoku koji gleda na Jape , Kinu Južnu i Sjevernu Koreju, i Evropski dio Rusije je apsolutno pokriven i blombiran ni tica ne može proći ne zapažena, zatim Crno more je preplavljeno pokretnim utvrđenjima, kao i Krim, a tzv. Meki trbuh i Čečnska oblast je zaštićena kao nikada do danas u istoriji te oblasti! Vidimo da su se u Siriji navatirali odbranom i ofanzivnim naoružanjem...

Sve je maksimalno spremno za slučaj najgoreg scenarija, pa nek izvole neprijatelji, da vidimo tog junaka Zapadnog generala koji će da iznese rješenje sa minimalnim šansama uspjeha a da ne vidi katastrofu NATO-a, u slučaju ozbiljnog sukoba koji bi izmakao kontroli!!!

бв's picture
бв (није потврђен) 11:57 30.01.2016.

  • +1
Voting is closed.

Неће то бити баш Јужни ток, али некакав такав ток гаса до Србије, ће бити сигурно.
После Северног тока 2, ЕУ (Немачка мора да чути).

dfvt's picture
dfvt (није потврђен) 15:16 30.01.2016.

  • +4
Voting is closed.

EU postupa mudro i zavlaci mutave pravoslavne sovjete. Dok se sovjeti igraju pregovora, EU polako prelazi na obnovljive izvore i diversifikaciju. Cao, zdravo...

Anonymous's picture
Anonymous (није потврђен) 16:33 30.01.2016.

  • +7
Voting is closed.

Diverzifikaciju čega? Ćao, i do neviđenja.

Додај коментар