Беч, Рим, Софија, Букурешт, Љубљана и Атина маштају о Јужном коридору уместо Јужног тока

ЖЕЛЕ ДА НАЛАЗИШТА У КАСПИЈСКОМ МОРУ ПРЕКО АЗЕРБЕЈЏАНА, ГРУЗИЈЕ, ТУРСКЕ, ГРЧКЕ И АЛБАНИЈЕ ПОВЕЖЕ СА ИТАЛИЈОМ

Марош Шефчович

  • Комесар ЕУ за енергетику Марош Шефчович изјавио да ЕУ нема ништа против изградње Јужног тока под условом да се он усклади са европским правилом да иста фирма не може да буде истовремено власник гасовода и једини дистрибутер гаса на европском тлу

         ПРЕДСТАВНИЦИ седам чланица Европске уније које су биле укључене у пројекат изградње Јужног тока сложили су се да се окрену алтернативним путевима увоза гаса као што је Јужни коридор, који повезује Азербејџан и Италију.

         Министри енергије Италије, Аустрије, Бугарске, Румуније, Словеније и Грчке, као и амбасадор Хрватске при ЕУ, данас су током радног ручка са европским комесаром за енергију Марошом Шефчовичем расправљали о последицама одустајања Русије од изградње Јужног тока и договорили се да се окрену другим пројектима.

         Они су у саопштењу за медије истакли да од Русије нису добили званично обавештење о прекиду радова на Јужном току, већ су за то сазнали из изјаве руског председника Владимира Путина током посете Турској прошле недеље.

         „Интеграција гасног тржишта и диверсификација снабдевања захтева изградњу неопходне инфраструктуре и примену усаглашених правила за добробит потрошача у јужноевропском региону”, поручили су министри у саопштењу за медије.

         Они су као један од битних алтернативних путева за доток гаса навели Јужни коридор, који би од налазишта у Каспијском мору требало да прође кроз Азербејџан, а затим преко Грузије, Турске, Грчке и Албаније стигне у Италију, што захтева и изградњу деонице испод Јадрана.

         Сем тога, министри су се заложили за боље међусобно повезивање гасних постројења у јужној Европи и за изградњу терминала за течни гас (ЛНГ) који се бродовима допрема из арапских земаља.

         Због тога је најављено оснивање радне групе на високом нивоу која ће координирати радове на обезбеђењу уредног снабдевања гаса на дужи рок.

         Шефчович је раније данас на конференцији за медије изјавио да ЕУ нема ништа против изградње Јужног тока под условом да се он усклади са европским правилом да иста фирма не може да буде истовремено власник гасовода и једини дистрибутер гаса на европском тлу.

         Он је такође рекао да из Москве досад није стигла званична информација о обустављању изградње Јужног тока, већ је за то сазнао из медија.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари