Зеленски: Украјина неће ратовати ни за Крим ни за Донбас

ПЕТРА ПОРОШЕНКА ОСУМЊИЧИО ДА БИ ДА ПОСТАНЕ „ВОЂА НОВОГ МАЈДАНА“       

* Нови председник Украјине искључио могућност да „формула Штајнмајера“, која предвиђа давање Донбасу широке аутономије, односно фактичку федерализацију земље против које се буне наоружани и ненаоружани националисти, буде узрок грађанског рата

* Понудио да се амерички државни тужилац укључи у истрагу о деловању компаније „Бурисма“ у чијем је савету директора син Џоа Бајдена  

_______________________________________________________________________

        НОВИ председник Украјине Владимир Зеленски осумњичио је свог претходника – Петра Порошенка – да смера да постане „вођа новог мајдана“. Изгледа: не без разлога.

        Припадници украјинске 35-те бригаде поморске пешадије одбили су да се повинују наредби из Кијева да се – ради раздвајања снага - повуку са положаја које држе код Доњецка.

        Ту бригаду многи у Украјини називају „Порошенковим маринцима“, а Зеленски је послао командосе из 3-ег пука да их присиле да се преместе на нове позиције.

        И, међу њима је дошло до „размене ватре“. Испаљена је чак и једна диригована противтенковска ракета.       

        Ово је удар по Зеленском који је у Кијеву пред 300 новинара – на прес-конференцији која је трајала преко осам сати (ранији рекорд је држао председник Белорусије са 7 сати и 20 минута) – ипак одлучно саопштио:

        „Желим да зауставим рат. То је мој главни циљ, то је моја мисија“.

Разговарао са новинарима преко 8 сати, рекорд пре

њега држао Лукашенко са 7 сати и 20 минута

        Он је искључио могућност да „формула Штајнмајера“, која предвиђа давање Донбасу широке аутономије, односно фактичку федерализацију Украјине против које се буне наоружани и ненаоружани националисти, буде узрок грађанског рата.

        Зеленски је посебно нагласио да украјински државни врх и власт нису „персонал за опслуживање америчке политике“.

        Додао је да Украјина нема намеру да се меша у наредне америчке председничке изборе и предложио да се амерички државни тужилац укључи у истрагу поводом функционисања украјинске фирме „Бурисма“ којој је члан савета директора и син Џоа Бајдена (Хантер).

        Зеленски је искључио могућност да његова земља ратује за Крим са Русијом.

        Упозорио је противнике „формуле Штајнмајера“ да ће Украјина „остати сама наспрам Русије“ – ако је одбаци.       

        Иначе, шеф украјинске дипломатије, Вадим Пристајко, допустио је и могућност (паралелно са још две) да се Кијев одрекне Донбаса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари