И Ердоган прогласио да је Исламска држава у Сирији војно поражена

ОБЈАВИО ДА ЈЕ АНКАРА СПРЕМНА ДА ПРЕДЛОЖИ ПЛАН ЗА НОРМАЛИЗАЦИЈУ СТАЊА У СИРИЈИ

         ТУРСКА сматра да је терористичка групација Исламска држава у Сирији претрпела војни пораз – оценио је Реџеп Тајип Ердоган.

         У ауторском тексту који је написао за The New York Times, турски председник је открио да је званична Анкара спремна да иступи са својим планом за нормализацију прилика у Сирији.

         Ердоган је подржао одлуку Доналда Трампа да повуче америчке трупе из Сирије. Притом је критиковао одлуку „неких земаља да остају војно присутне у Сирији  и мешају се у унутрашње ствари Сирији под изговором да се боре против остатака терористичких формација.

         Ово последње се, нема сумње, односило на Американце, али је можда била алузија и на руско и иранско војно присуство у Сирији.

         Трамп је објаснио да је одлуку о повлачењу (у року од четири месеца) донео да би Вашингтон имао бољи маневарски простор за парирање Ирану.

         Амерички званичници су накнадно објаснили да америчке трупе неће напустити Сирију брзином коју је Трамп био најавио и обећао. А он је потом изјавио да он никада није ни био поборник форсираног и исхитреног напуштања Сирије.    

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари