Немачки научници: Голфска струја успорава – спорија је него икад за последњих хиљаду година

НЕКИ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ ДА БИ СЕ МОГЛА ПОТПУНО ЗАУСТАВИТИ ДО КРАЈА ОВОГ ВЕКА

* Голфска струја делује попут џиновске покретне траке која преноси топлу површинску воду са екватора на север и хладну, слану дубоку воду натраг на југ. Ова струја помера безмало 20 милиона кубних метара воде у секунди

______________________________________________________

        НЕМАЧКИ научници открили су да се успорава кретање Голфске струје и да то већ значајно утиче на глобалну климу.

       Упозоравају да је Голфска струја спорија и са слабијим ефектима него било када за последњих хиљаду година.

       Научници са Института за климатска истраживања у Потсдаму – да би утврдили шта се догађа - проучавали су и прстенове дрвећа, унутрашњост ледених санти, океанске седименте и корале, записе морепловаца (бродске дневнике).

       Директна праћења Голфске струје почела су тек 2004-те.

       Штефан Рамсторф поводом налаза свог института рекао је:

       „Резултати показују да је Atlantic Meridional Overturning Circulation била релативно стабилна све до краја 19. века. Са завршетком малог леденог доба - око 1850. - океанске струје почеле су да опадају, а од средине 20. века уследило је друго, још драматичније њихово слабљење “.

       Према његовим речима, Голфска струја делује попут џиновске покретне траке која преноси топлу површинску воду са екватора на север и хладну, слану дубоку воду натраг на југ. Ова струја помера безмало 20 милиона кубних метара воде у секунди.

       Слабљење струје је повезано – сматрају Немци - са променама у климатском систему које су настале као резултат људских активности. Даље слабљење могло би убрзати пораст нивоа мора уз обалу Сједињених Држава.

       Голфска струја је најважнији систем транспорта топлоте на Земљи.

       Она североистоку САД о западу и северозападу Европе доноси топлу екваторску воду па је њихова клима топлија него у другим деловима света на тим географским ширинама. На пример: Лабрадор, који је по географској  ширини егал са Великом Британијом - ледена је пустиња.

       Главни узрок успоравања могло би бити убрзано топљење гренландског леденог покрова, због чега велике количине слатке воде доспевају у море, на површину. Слатка вода има мању густоћу од слане, па успорава тоњење охлађене воде и тиме успорава целу струју

       Неки научници упозоравају да би се Голфска струја могла потпуно зауставити до краја овог века.

       Други мисле да та вероватноћа није већа од 10 одсто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари