Израел: На дну мора нађена бића која – исечена натроје – обнове све своје органе

POLYCARPA MYTILIGERA НАЈЧЕШЋЕ СЕ МОГУ ВИДЕТИ НА КОРАЛНИМ ГРЕБЕНИМА

* Секли су их тако да су неке јединке остављали без нервног чвора, неке без срца, а неке без пробавног тракта. Али, сваки од тих одсечених фрагмената је преживео. Другим речима: од сваког таквог су настајала три нова организма

* Тал ГОРДОН: Расту шансе да једног дана наука открије тајну потпуне регенерације ткива и органа. То ће бити права револуција у науци и медицини“

* Професор Ноа ШЕНКАР: „Ово откриће је невероватно, јер ова животиња припада типу живих бића којем  припада и човек. Неким гуштерима може израсти нови реп, али је ово нешто сасвим друго. Ове животиње регенеришу читаве органске системе“ 

_____________________________________________________

       ЗOOЛОЗИ са Универзитета у Тел Авиву направили су узбудљиво откриће: пронашли су врсту животиња које живе на морском дну способних да обнављају све своје органе.

       Чак и ако су пресечене на три дела, сваки део Polycarpa mytiligera је у стању да обнови све недостајуће телесне делове и системе!

       Те животиње се често могу видети у коралним гребенима. Вешто се маскирају, па могу изгледати и као обичан камен.

       „Ово откриће је невероватно, јер ова животиња припада типу живих бића којем  припада и човек. Неким гуштерима може израсти нови реп, али је ово нешто сасвим друго. Ове животиње регенеришу читаве органске системе“, рекао је професор Ноа Шенкар.    

       Тело Polycarpa mytiligera прилично је једноставно јер га чине два отвора и систем за филтрирање морске воде која на један од тих отвора улази, а на други излази.

       Упркос томе, те животиње се међу бескичмењацима са еволуционог гледишта сматрају најближим људима.

       Постоје подврсте Polycarpa mytiligera које се размножавају пупањем, односно стварањем новог организма у одвојеном пупу на свом телу, а постоје и оне које живе у колонијама.

       Подврсту Polycarpa mytiligera која је  привукли пажњу научника чине усамљени организми неспособни за бесполно размножавање. Опет, готово као људи.

       Један од руководилаца истраживања, Тал Гордон, тврди да су он и његове колеге утврдиле да су те животиње у стању да за само неколико дана потпуно обнове свој пробавни тракт, укључујући оба отвора.

       Потом су их секли на три дела – тако да су неке јединке остављали без нервног чвора, неке без срца, а неке без пробавног тракта. Али, сваки од ових одсечених фрагмената је преживео. И убрзо се развио. У организам са свим потребним системима органа.

       Другим речима: од сваког таквог су настајала три нова организма.

       Гордон наглашава да се он и његове колеге надају да расту шансе да једног дана наука открије тајну потпуне регенерације ткива и органа. Уверен је:

       „То ће бити права револуција у науци и медицини“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари