Bloomberg: Земљину северну полулопту очекује веома оштра зима

НАВОДНО ТОЛИКО ДА ЋЕ НАПРАВИТИ ХАОС НА ТРЖИШТИМА – ОД ЕНЕРГЕНАТА ДО ХРАНЕ

Овако за јаке и снежне зиме

бива на северу Јапана

* Поларни вртлог, са зоном ниског притиска на Северном полу, биће слабији ове године него прошле. То значи да ће предстојеће зиме хладни арктички ваздух чешће `преплављивати` просторе Азије, Северне Америке и Европе и доносити им нагла захлађења

* Америчка агенција чак упозорава: „То ће имати далекосежне, не само економске, већ и политичке последице. Наредна зима може тренутну енергетску кризу претворити у глобалну економску... Многи грађани ће ове зиме можда морати да све своје приходе дају за грејање“

______________________________________________________

       АМЕРИЧКА новинска агенција Bloomberg објавила је прогнозу метеоролога да ће наредна зима бити „врло оштра“.

        Толико да ће направити хаос на свим тржиштима - од енергената до хране.

        Bloomberg преноси и прогнозу која није примарно метеоролошка: да таква зима може тренутну енергетску кризу претворити у глобалну економску кризу.

       Иста агенција указује да становници већине европских земаља већ почињу да добијају  велике рачуне за грејање својих кућа и станова. А ако се прогнозе метеоролога обистине –да  рачуни ће „постати потпуно астрономски“.

       Bloomberg чак упозорава: „То ће имати далекосежне, не само економске, већ и политичке последице. Становништво неће то опростити властима, које сада, осим пандемије, морају да се носе само са високом инфлацијом, а многи грађани ће ове зиме можда морати да све приходе дају за грејање“.

       Још једна сасвим вероватна последица оштре зиме, у комбинацији са енергетском кризом и свим другим недаћама, може бити нагли пораст скептицизма у погледу преласка на „чисту“ енергију, можда најпопуларнију тему о којој се расправљало последњих месеци пре почетка енергетске кризе – наглашава агенција.

       Прогнозе метеоролога често се међусобно разликују, али се сада већина њих слаже да ће Ел Нињо, флуктуације температуре површинског слоја воде у екваторијалном Пацифику, које озбиљно утичу на климу, донети веће хладноће на северу а топлоте на југу Сједињених Држава и северне хемисфере.

       Међутим, Поларни вртлог, са зоном ниског притиска на Северном полу, биће слабији ове године него прошле. То значи да ће предстојеће зиме хладни арктички ваздух чешће `преплављивати` просторе Азије, Северне Америке и Европе и доносити им нагла захлађења.

       Тод Крафорд, директор америчке Атмосферске метеоролошке службе Г2,  - прогнозира да ће почетак хладне сезоне бити необично топао, а да ће хладан период доћи са почетком јануара.

       Он верује да ће, бар у САД, западној Европи и североисточној Азији, пролеће наступити рано и да ће бити благо.

       Ел Нињо обично доноси хладне зиме  Кореји и Јапану, суше Бразилу, Аргентини и знатном делу Кине.

       Током последњих 70 година, нешто слично се догодило 8 пута.

       Неочекивано загревање ваздуха изнад Северног пола прошлог јануара донело је рекордне мразеве на југу Сједињених Држава у фебруару, изазивајући озбиљне поремећаје у енергетском систему Тексаса и смрт најмање 210 људи.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари