Русија и Белорусија проверавају заједнички систем ПВО

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РУСИЈЕ ОБЈАВИЛО ДА ЊЕГОВЕ ЈЕДИНИЦЕ

НА ПОЛИГОНИМА ОКО УКРАЈИНЕ УВЕЖБАВАЈУ „РАЗЛИЧИТЕ БИТКЕ“

  • На белоруски војни аеродром „Бобрујск“ пребачено шест ловаца Су-27 и три војно-транспортна авиона Западног војног округа, Минск најавио „адекватне мере“ у случају даљег гомилања трупа и ратне технике у Пољској и Литванији
  • Министарство одбране РФ објавило да је основни циљ вежби на полигонима Ростовске, Белгородске, Курске и Тамбовске области „свестрана провера усклађености јединица ради извршавања наставно-борбених задатака на непознатим локалитетима и полигонима“

          РУСКЕ Војно-ваздушне снаге пребациле су у Белорусију - на аеродром „Бобрујск“ - шест ловаца Су-27 и три војно-транспортна авиона.

          Ово је објавило белоруско Министарство одбране, уз наглашавање да у тој земљи, која је у конфедералној заједници са Руском Федерацијом, од јануара траје „провера борбене готовости оружаних снага“.

          Друга фаза те провере - како је саопштено у Минску - укључује и „проверу готовости Јединственог регионалног система ПВО“. Дакле: и белоруске и руске компоненте заједничке ПВО.

          Белоруско министарство је објавило: „Белорусија је предложила РФ да њене оружане снаге учествују 13. марта у заједничкој фази вежебе и да ради тога на аеродром „Бобрујск“ пребаци шест ловаца Су-27 и три војно-транспортна авиона из свог Западног војног округа, са посадама и персоналом“.

          Минск је ставио до знања да ће Белорусија - буде ли настављено гомилање трупа и војне технике у Пољској, Литванији и другим околним земљама - и она на својој територији „предузети адекватне мере“.

          Москва је, са своје стране, саопштила да је - у складу са планом борбене обуке јединица и команци Оружаних снага РФ - повећан интензитет теренских активности на полигонима Ростовске, Белгородске, Курске и Тамбовске области.

          Према прес-служби Министарства одбране РФ, основни циљ тих активности је свестрана провера усклађености јединица ради „извршавања наставно-борбених задатака на непознатим локалитетима и полигонима“.

          Теренски маршеви јединица биће обављени у две етапе.

          Током прве, „команданти и припадници моторизованих, артиљеријских и тенковских јединица добили су задатак да на „непознате локације“ стигну маршем, железницом или авио-транспортом и на њој поставе логор. Увежбава се сарадња са припадницима руских железница, укључујући утовар технике на железничке платформе.

          Руско министарство је открило да су у овој етапи „изласка на терен“ обављене „комплексне активности током којих су припадници јединица увежбавали нормативе покрета војне и специјалне технике по непознатим локалитетима, извиђања маршрута кретања, инжењеријско извиђање, фортификација позиција, као и тактичко-специјалистичке припреме“.

          Посебна пажња била је - како је наглашено - посвећена неприметном покрету јединица и маскирању у рејонима где ће се обављати наставни задаци“.

          Команданти јединица тренутно „увежбавају методологију организовања различитих битки, командовања јединицама и ватром при извршавању постављених задатака, као и „деловање изван шаблона, да се противник заведе и дестабилизује“.

          За то је - објавило је Министарство одбране РФ - створена ситуација која је веома слична стварној, у којој се имитира условни противник.

          У завршној етапи теренских вежби војска ће „увежбавати на полигонима комплексну синхронизацију јединица, ватрену припреми и вештини команданата јединица да командују артиљеријском ватром“.

          Вежбе на терену трајаће до краја марта.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари