У Жуковском виђени и „Блерио XI“ из 1910. и надзвучни бомбардери-ракетоносци

РУСИЈА СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖИЛА 100 ГОДИНА СВОГ РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

  • Група од 21 авиона МиГ-29СМТ, Су-25СМ и Су-27СМ3 пролетела изнад гледаоца у формацији броја „100“

         У РУСИЈИ су завршене званичне свечаности поводом стогодишњег јубилеја Ратног ваздухопловства.

         Централни догађај дана био је грандиозан летачки програм на аеродрому града Жуковски код Москве.

         Шоу у Жуковском је привукао десетине хиљада посетиоца. Отворили су свечаност падобранци који су се десантирали са авиона Л-410 са огромним заставама Русије, Министарства одбране и Ратног ваздухопловства. Затим су шест авиона Су-25МБ обојили небо у државни триколор.

         Група у саставу од 21 авиона Ратног ваздухопловства – МиГ-29СМТ, Су-25СМ и Су-27СМ3 пролетела је изнад гледаоца у формацији у облику броја „100“.

         Данас су посетиоци имали прилике да посматрају летове надзвучних бомбардера-ракетоносца Ту-22М3, стратешког бомбардера Ту-95МС и стратешког бомбардера Ту-160. Као и транспортне авионе Ан-26, Ан-12, Ан-22, „Антеј“, легендарни Ан-124 „Руслан“ и наравно биплан Ан-2-

         Посебно пажњу је привукао ретро-програм, који је гледаоцима приказао осим историје Ратног ваздухопловства Русије и историју целе светске авијације.

         Најстарији авион који се данас подигао са писте је био славни „Блерио XI“ (Blériot XI), летелица французског конструктора који је први прелетео Ла Манш 1909. године. Ови авиони су постали први авиони Руског ратног ваздухопловства.

         Посебно одушевљење гледаоца су изазвали наравно наступи најбољих пилотских група из Велике Британије, Французске, Турске. Пољске, Латвије, Италије и Финске.

         Врхунац праздника је наступ светски познатих група „Руски витезови“ на авионима Су-27 и „Стрижи“ на МиГ-29.

         Пре авио-митинга председник Русије Владимир Путин упутио је честитку свим припадницима Ратног ваздухопловства у којој се, поред осталог, наглашава:

         „Ми се са пуним правом поносимо славном и херојском историјом своје борбене авијације и именима смелих, одважних и истински талентованих људи чија имена су повезана са њеним уздизањем: Н. Е. Жуковског, А. Ф. Можајског, С. В. Иљушина, А. Н. Тупољева, А. Н. Нестерова, В. П. Чкалова,  И, Н. Кожедуба, И. Н. Покришкина и многих других заслужних синова наше Отаџбине”.

         Руски лидер је стогодишњицу искористио и да нагласи:

         „Данас је развој ратне авијације најважнији правац војне политике и модернизације Оружаних снага. Држава је за свој приоритет прогласила припрему врхунских специјалиста, истраживања у овој области и опремање Ратног ваздухопловства најсавременијом техником”.

(Извор: Глас Русије)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари