Тенкови гађали бојевом муницијом, увежбаван и „масовни хеликоптерски десант“

СЕРГЕЈ ШОЈГУ НАГЛАСИО ДА ИЗНЕНАДНИ ВОЈНИ МАНЕВРИ НЕМАЈУ НИКАКВЕ ВЕЗЕ СА СИТУАЦИЈОМ У УКРАЈИНИ

  • Провером обухваћено више од 150 хиљада војника, уз учешће 90 авиона, више од 120 хеликоптера, око 880 тенкова, до 80 војних бродова и више од 1.200 „комада“ различите војне технике

         РУСИЈА је данас извела неочекивану проверу борбене готовости својих војних јединица у западним и централним областима земље.

         Министар одбране РФ Сергеј Шојгу тим поводом је изјавио: „Ове вежбе ни на који начин нису повезане са догађајима у Украјини. Уосталом, то је вежба у оквирима граница Русије чији је главни задатак – тестирање борбене готовости јединица и команди“.

         Шојгу је открио да је провером обухваћено више од 150 хиљада војника, уз учешће 90 авиона, више од 120 хеликоптера, око 880 тенкова, до 80 војних бродова и више од 1.200 „комада“ различите војне технике.

         Шојгу је посебно нагласио да ће током вежбе сви тенкови гађати бојевом муницијом, авиони изводити праве борбене налете, а да ће бити увежбаван и „масовни хеликоптерски десант“.

         По одлуци Владимира Путина као Врховног главнокомандујућег, у маневрима ће учествовати и 80 официра централног апарата Министарства одбране РФ.

Министар одбране РФ Сергеј Шојгу

         Прве изненадне провере борбене готовости руске армије за протекле две деценије догодиле су се прошле године и показале одређене недостатке у функционисању армије. Зато је руски војно-државни врх одлучио да настави са проверама.

         Руски министар одбране је за време трајања провере објавио да Москва води преговоре о оснивању војних база у Вијетнаму, Венецуели, Никарагви, Сингапуру, на Сејшелским острвима и Куби.

         Шојгу је прецизирао да су преговори у завршним фазама и да ће ускоро уследити потписивања потребних докумената. Притом је нагласио да се не преговара само о стварању војних база, него и о простијим режимима уласка руских војних бродова у луке тих земаља и слетања руских авиона на њихове аеродроме ради узимања горива.

         „Ми активно летимо, а да би смо даље активно летели – потребне су нам базе за снабдевање. Желимо да наши летећи танкери Ил-78 буду у приправности било на Екватору, било на другим местима“, открио је Шојгу.

         СССР је имао војне базе на Куби и у Вијетнаму.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари