Сви руски произвођачи стрељачког оружја окупљени у концерн „Калашњиков“

КОНЦЕРН ВЕЋ РЕГИСТРОВАН, А СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ СТАРТА

- 19. СЕПТЕМБРА У ИЖЕВСКУ И 21. СЕПТЕМБРА У МОСКВИ

Михаил Калашњиков и Дмитриј Рогозин

  • Председник Русије Владимир Путин подржао иницијативу потпредседника владе РФ Дмитрија Рогозина да се око „Ижмаша” уједини неколико предузећа под брендом „Калашњиков”, а сам легендарни конструктор, Михаил Калашњиков, који је годинама радио у „Ижмашу”, одобрио је кориштење свог имена, одбивши новчану надокнаду до 90.000 долара
  • У Ижевску ћемо препородити производњу савременог стрељачког оружја које је поузданије и убојитије од страних модела, а уз то ћемо зауставити производњу нелиценцираних копија калашњикова у земљама НАТО-комсомола, написао је Рогозин на свом Twitter-у
  • Бивши „Ижмаш” ће у сарадњи с другим предузећима која уђу у концерн реализовати уговор с Министарством одбране РФ о испоруци ракета „Вихор -1” вредан 13 милијарди рубаља

        БИВША научно-производна компанија „Ижмаш” највећи је руски произвођач аутоматског и снајперског оружја, вођених артиљеријских ракета, као и широког спектра производа за цивилну употребу.

        Фирма је основана 1807., а своје производе пласира у 27 земаља широм света, од САД и Велике Британије до Немачке, Италије и Тајланда.

        „Ижмаш” је службено је преименован у концерн „Калашњиков”. То је још један корак на путу према стварању вертикално интегрисаног холдинга за производњу стрељачког оружја.

        Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин објавио је да је овај холдинг и званично регистрован.

        „Срећан вам рођендан! И много среће у великом подухвату!”, честитао је Рогозин компанији у свом микроблогу на Twitter-у.

        Презентација и свечано отварање концерна - уз суделовање највишег државног врха - одржаће 19. септембра у Ижевску и 21. септембра у Москви.

        Идеја о оснивању холдинга за производњу стрељачког оружја под јединственим брендом појавила се кад је постало јасно да је „Ижмаш” као највећи руски произвођач оружја у 2011. години пословао с губитком од 1,65 милијарди рубаља.

        Председник Владимир Путин подржао је Рогозинову иницијативу да се око „Ижмаша” уједини неколико предузећа под брендом „Калашњиков”, а сам легендарни конструктор Михаил Калашњиков, који је годинама радио у „Ижмашу”, одобрио је кориштење свог имена.

        Одсад ће се за бренд и његово промоцију бринути посебан новоосновани тим, а једана од његових задатака битће и рад с фирмама које без лиценце користе овај бренд.

        С таквим заштитним знаком у Ижевску ћемо препородити производњу савременог стрељачког оружја које је поузданије и убојитије од страних модела, а уз то ћемо зауставити производњу нелиценцираних копија калашњикова у земљама НАТО-комсомола”, написао је Рогозин на свом Twitter-у.

        Осим „Ижмаша” у концерн „Калашњиков” ући ће „Ижевска фабрика механике” („Ижмех”), Вјатским-Пољанска фабрика машина „Молот”, научноистраживачки технолошки институт „Прогрес”, конструкторски биро за аутоматске линије „Л.Н. Коскин”, као и друга предузећа која производе стрељачко оружје и муницију.

        „Ижмаш” је био спреман да понуди Калашњикову од 45 до 90 хиљада долара за коришћење његовог имена у називу концерна, али је 93-годишњи творац легендарног аутомата „Калашњиков” дао своје име без икакве накнаде и то је доживео као „велику част”.

        „Калашњиков” ће имати две засебне базе: Ижмаш и Ижмех. Производња и погони нигде се неће помештати, нити ће се спајати. Ниједан радник неће добити отказ”, рекао је генерални директор „Ижмаша” Константин Бусигин и додао да ће оснивање концерна допринети смањењу трошкова логистике и превоза, као и израде инструмената и опреме.

        Већ се зна да ће бивши „Ижмаш” у сарадњи с другим предузећима која уђу у концерн реализовати уговор с Министарством одбране РФ о испоруци ракета „Вихор -1” вредан 13 милијарди рубаља.

        Како је изјавио Андреј Семјон, заменик генералног директора „Ижмаша” задужен за производњу, „овај уговор ће бити добар импулс за развој свих фирми укључених у концерн”. Према његовим речима, тај посао ће омогућити отварање више од 300 нових радних места за висококвалификоване раднике и инжењере.

        Јекатерина Туришева („Росијска газета“)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари