ШОЈГУ: Због „туђег дугмета” армија мора да се ослања на домаће наоружање

РУСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ НАЈАВИО ДА ЋЕ У ОРУЖАНИМ СНАГАМА РФ БОЈЕВИХ ГАЂАЊА БИТИ ПЕТ ПУТА ВИШЕ НЕГО ДОСАД

  • Војна техника достигла такав ниво да се не може гарантовати да туђим притиском на дугме не би све у критичним тренуцима било искључено

         ОРУЖАНЕ снаге Русије морају да се ослањају на домаће наоружање да би у пресудном моменту биле заштићене од утицаја споља, саопштио је министар одбране РФ генерал армије Сергеј Шојгу у информативном програму Првог канала руске државне телевизије „Недељно време“.

         „Видите скандале који су се одиграли последњих месеци, а везани су за најразличитије сајбер-опасности, са контролним прислушкивањем милиона и милиона грађана, чак и шефова држава. Данас је техника на таквом нивоу да нема гаранција да све не може бити искључено само једним туђим притиском на дугме. Нема таквих гараниција! Зато ћемо се, наравно, ослањати на наше домаће наоружање“ – рекао је Шојгу.

         Говорећи о куповини француских носача хеликоптера Мистрал, министар је истакао да се „коњи не мењају пред газом на реци“.

         „Уговор мора да се испуни до краја“ – рекао је министар.

         Проблеми у руском одбрамбеном систему који су акумулирани протеклих година – нагласио је Шојгу - не могу се решити само у једној јединој години.

         „Не желим да дајем оцене. Било је много неочекиваних непријатности. Али, неке проблеме ћемо морати да решавамо више година“ – рекао је руски министар одбране, одговарајући на питање са чиме се суочио када је пре годину дана прешао на дужност министра одбране.

         Шојгу је истакао да је руска армија већ постала другачија и да су изненадне провере борбене готовости, које су протекле године уведене, неопходне „не руководству и не само командантима, већ свима нама“.

         „Сада је то већ друга армија. То је нама потребно више него било коме другом. До 2020. године имаћемо у армији 70 одсто новог наоружања. <…> Бојевих гађања ће бити пет пута више него пре, зато што су изненадне провере које смо обавили показале да имамо недовољно бојевих гађања“ – напоменуо је руски министар одбране.

         Г. Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари