Шојгу тражи да нови руски План одбране узме у обзир „муњевити глобални напад“ САД

РУСИЈА ЋЕ У 2014. ФОРМИРАТИ БОРБЕНУ ГРУПУ

ЗА ЗАШТИТУ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА НА АРКТИКУ

Сергеј Шојгу

        МИНИСТАР одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу наложио је Генералштабу, који припрема нови План одбране, да узме у обзир ризике везане за развој америчке концепције „муњевитог глобалног напада“ (Prompt Global Strike).

        На састанку посвећеном реализацији задатака  из обраћања Путина Федералном парламенту, руски министар је истакао да је потребно узети у обзир и ризике везане за реализацију планова за постављање система противракетне одбране. Он је наложио да се до краја наредне године Оружане снаге РФ попуне до 95%, а да се број професионалних војника доведе до 241 хиљаде људи.

        Руски Генералштаб до средине следеће недеље треба да изради нацрт документа који ће регулисати размештање руских војника на Арктику. Председник РФ Владимир Путин захтевао је да се посебна пажња посвети размештању војника и изградњи инфраструктуре на Арктику.

        „Генералштаб до 25. децембра 2013. треба да изради нацрт инструкција за побољшање инфраструктуре на Арктику“ - наложио је Шојгу.

        Министар одбране РФ планира да у 2014. години створи борбену групу за заштиту руских националних интереса на Арктику. Он је напоменуо да је већ почела реконструкција инфраструктуре у Арктичком региону. По министровим речима, претпоставља се да ће тај посао бити настављен и у будућности.

        „Планира се реконструкција аеродрома и пристаништа на Земљи Франца Јосифа и Новосибирским острвима“ - истакао је Шојгу. Он је додао да су планирани и радови на реконструкцији других северних аеродрома - у Тиксију, Нарјан-Мару, Аликелу, Амдерми, Анадиру, Рогачеву, Нагурском.

        Шојгу је наложио да се приликом стварања јединственог информационог простора Оружаних снага РФ уради комплексно повезивање постојећих и будућих система за извиђање, управљање и навођење на циљ у оквиру Националног центра одбране Руске Федерације.

        „До 30. децембра 2013. потребно је припремити акциони план за израду система војне обуке студената у циљу обезбеђивања мобилизационих ресурса за потребе Оружанних снага РФ и формирати међуресорну радну групу за његово спровођење“ - наложио је Шојгу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари