Шојгу потврдио: На паради на Црвеном тргу биће показане хиперсоничне ракете „Кинжал”

МОГУ ДА ЛЕТЕ ДЕСЕТ ПУТА БРЖЕ ОД ЗВУКА - НОСИЋЕ ИХ МОДЕРНИЗОВАНИ МиГ-31К

  • Ракете „Кинжал” имају домет до 2.000 километара, а могу имати и обичне и нуклеарне бојеве главе. „Кинжал” може да атакује и разараче и носаче авиона. Од децембра ове ракете `дежурају` на југу Русије

          МИНИСТАР одбране Русије – Сергеј Шојгу – потврдио је да ће посматрачи Параде Поб еде на Црвеном тргу 9. маја имати прилику да виде хиперсоничну ракету „Кинжал”.

          Модернизовани МиГ-31К укључени су у ваздушни део параде, а управо они ће носити ракете „Кинжал”.

          Нагласивши да је до параде остао још само који дан, руски министар је прецизирао:

„Осим савремених борбених авиона Су-57, Су-З0СМ и МиГ-29СМТ, на Паради ће бити виђени и стратешки ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС и далеколетни  бомбардери Ту-22МЗ. Над Црвеним тргом ће пролетети и модернизовани МиГ-31К, опремљени најсавременијим хиперсоничним ракетама Кинжал”.

Ове ракете имају домет до 2.000 километара, а могу имати и обичне и нуклеарне бојеве главе.

          „Кинжал” може да атакује и разараче и носаче авиона.

          Од децембра ове ракете `дежурају` на југу Русије.

          Ускоро ће се појавити и уз њене западне границе.

Сви авиони-парадери ће летети на 150 метара висине, али не брже од 200 километара на сат. Једино ће се тешки авиони дизати до 500 метара.

          Шојгу је потврдио да ће Црвеним тргом проћи и ракетни системи Тор-М2, борбена возила Терминатор, роботизовани системи Уран-6 и Уран-9, савремене руске беспилотне летелице...

          Укупно ће на ПАРАди показано 190 примерака савремене руске војне технике која ће опредељивати и сутрашњи лик и ударну моћ Оружаних снага РФ.

          Према његовим речима, друга ноћна проба параде заказана је за 6. мај.

          Постојање „Кинжала” открио је руски лидер Владимир Путин, у говору који је одржао 1. марта, откривши да та ракета може да лети и десет пута брже од звука и да притом маневрише. А то је чини неухватљивом и за ПРО системе који се могу појавити у ближој будућности.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари