Шојгу Картеру: САД су имале „нулти учинак“ против терориста у Сирији, а не Русија

МИНИСТАР ОДБРАНЕ РФ ЧАК ЈЕ НАГЛАСИО ДА ЈЕ АМЕРИЧКИ УЧИНАК „У МИНУСУ“

  • Русија је од краја прошле године зауставила све војне операције у Сирији, осим ваздушних удара по положаја по позицијама и објектима двеју главних терористичких формација - Исламске државе и Џебхат ан-Нусра. Сиријске Ал Каиде која се - по савету својих спонзора Американаца - преименовала у Џебхат Фатах аш-Шам

        ШЕФ Пентагона Ештон Картер побркао је земље када је говорио о нултом доприносу Русије борби против тероризма у Сирији - оценио је Сергеј Шојгу.

        Министар одбране РФ Картера није формално именовао, али је додатно указао:

        „Одгледао сам наступ колеге који је тврдио да је Русија дала нулти допринос борби против тероризма у Сирији и на Блиском Истоку. Могао бих сложити са „нултим доприносом“ да га није приписао погрешној земљи“.

        Шојгу је посебно нагласио да су Ваздушно-космичке снаге Русије у Сирији извршиле све задатке које им је Владимир Путин поставио, иако није имала подршку америчке коалиције која дејствује у ваздушном простору Ирака и Сирије.

        А о учинку коалиције на челу са САД, рекао је:

        „Та коалиција није имала ни нулти учинак. Њен учинак је у минусу!“

        Шојгу је истакао да је управо та околност изискивала да Русија у Сирији ангажује и групу бродова око носача авиона „Адмирал Кузњецов“, и додатну авијацију, а и војну полицију.

        Посебно је нагласио да ће - искључиво захваљујући сиријској армији, напорима Русије и њених партнера - у Астани, главном граду Казахстана, доћи до међусиријских мировних преговора.

        Русија је од краја прошле године зауставила све војне операције, осим ваздушних удара по положаја по позицијама и објектима двеју главних терористичких формација - Исламске државе и Џебхат ан-Нусра. Сиријске Ал Каиде која се - по савету својих спонзора Американаца - преименовала у Џебхат Фатах аш-Шам.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари