Руски ратни бродови у источном Медитерану „замишљали“ амерички напад на Сирију

МОСКВА ПРОЦЕЊУЈЕ ДА СИРИЈСКИ РАТНИ БРОДОВИ НЕ БИ МОГЛИ ДА ПРУЖЕ ПРАВИ ОТПОР АМЕРИЧКОЈ ПОМОРСКОЈ АРМАДИ

  • Извор из руског Генералштаба: „Бродови из састава ове групације не морају се обавезно морају налазити испред обала Сирије или у њеним лукама. Њихова зона одговорности је цело Средоземно море“

         ПОСАДЕ руских ратних бродова, који су на „сталном дежурству“ у Медитерану, изводиле су данас „комплексне наставно-борбене задатке због могуће војне операције пред обалама Сирије“.

         Иако је наредио извођење овакве поморске вежбе, Главни штаб руске Ратне морнарице сматра да је вероватноћа поморске битке у сиријском региону мала. Пре свега због тога што су сиријски ратни бродови не би могли да америчкој поморској армади пруже прави отпор.

         Све нови руски бродови пристижу у источни Медитеран да би ојачали средоземну ескадру Ратне флоте РФ.

         Велики десантни брод Црноморске ратне флоте „Николај Фиљченков“ испловио је из Севастопоља и узео курс према Новочеркаску где ће „попунунити залихе и преузети терет за Сирију“.

         За два дана – такође из Севастопоља – треба да исплови и противподморнички брод „Сметљиви“ (ЦРФ), али он неће кренути директно према Сирији. Прикључиће се – како је Итар-ТАСС саопштио извор из руског Генералштаба - осталим руским ратним бродовима у источном Медитерану.

Исти генералштабни извор је указао да је „зона дејстава сталне флотиле РМ РФ читава акваторија Медитерана, укључујући и њен источни део“. Па нагласио:

         „Бродови из састава ове групације не морају се обавезно морају налазити испред обала Сирије или у њеним лукама“.

         Тренутно се у руској међуфлотској групацији у Медитерану налазе велики протвподморнички брод „Адмирал Пантељејев” (из састава Тихоокеанска ратна флота), велики десантни бродови „Адмирал Невељски” (ТРФ) и „Александар Шабаљин” (из Балтичке ратне флоте) и противподморнички брод „Неустрашиви” (БРФ), плус неколико пратећих бродова.

         У источни Медитеран је, иначе, допловио и француски „Шевалије Пол“– један од најсавременијих и најубојитијих ратних бродова у Европи.

         У региону је и пет америчких разарача који су опремљени крстарећим ракетама, потом група бродова САД које предводи носач авиона „Хари Труман“, па ракетни бродови „Гетисберг” и „Сан Хасинто” и два разарача.

 

         Г. Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари