Руски пилоти моћи ће да изводе маневре и при оптерећењу од 9G

РАТНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО РУСИЈЕ ДОБИЛО СУПЕР-ОПРЕМУ

ЗА ПИЛОТЕ НОВИХ ЛОВАЦА Т-50

  • Путник обичног авиона приликом узлетања трпи оптерећење од  1.5 G, а космонаути приликом узлетања и спуштања од 4 до 6G  
  • Пилотски комбинезони се прикључују на аутомат за притисак, који у случају преоптерећења убацује не само ваздух у шупљине, него и кисеоник у маску за дисање. Тканина комбинезона се припија уз тело и спречава отицање крви из главе

         ЗА ПИЛОТЕ најновијег руског ловца пете генерације Т-50 већ је произведена јединствена заштитна опрема.

         Нова опрема омогућиће пилотима да изводе маневре под оптерећењем 9G. Ради поређења, путник обичног авиона приликом узлетања трпи оптерећење од  1,5 G, а космонаути приликом узлетања и спуштања од 4 до 6G .

         Комплет од две униформе и система за компензацију притиска произвели су стручњаци научно-производног предузећа „Звезда“. То предузеће спада међу светске лидере по производњи система за безбедност пилота и космонаута.

         Скафандер „Звезде“ носио је Јуриј Гагарин.

         Униформе против преоптерећења и за високе притиске бирају се пред полетање у зависности од висине - до 12 хиљада метара или до 23 хиљаде метара. Комбинезони су урађени од тканина отпорних на топлоту и имају пришивене коморе и цеви за улазак ваздуха који надувава комбинезон.

         Тканина се припија уз тело и спречава отицање крви из главе, што је од критичне важности, подвукао је искусни руски пробни пилот Магомед Толбојев:

         „Дуго времена сам радио са оптерећењима која су достизала 12 јединица. Једини проблем је - заустављање отицања крви од главе надоле. При веома високом притиску, јавља се непријатан осећај у глави“.

         Комбинезон се прикључује на аутомат за притисак, који у случају преоптерећења убацује не само ваздух у шупљине, него и кисеоник у маску за дисање, наглашава шеф сектора за авио-космичку медицину „Звезде“ Сергеј Филипенков:

         „Као прво, његова конструкција обезбеђује велику површину за компензацију оптерећења контрапритиском на тело. Као друго, комбинезон има посебан уређај за затезање који омогућава пренос тог контрапритиска. И на крају, користи се дисање под притиском већим од атмосферског“.

         Најновије руске ловце, нарочито оне генерације четири ++ (Су-35, МиГ-35) и пет, одликују високе маневарске способности. То је озбиљан фактор који омогућава да се стекне предност у борби.

         Искусни пробни пилоти сматрају да у авиону Т-50 без компензовања притиска - због изразите маневарске способности - пилот може да претрпи озбиљне последице приликом извођења заокрета и виража. Нова опрема ће им омогућити да изводе маневре у трајању до 30 секунда при оптерећењу од 9G.

         Ниво оптерећења ће, вероватно, и даље расти и то треба узети у обзир, истиче Филипенков.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари