Руски оклопни транспортер „Кримск“ биће бешуман, вероватно и потпуно роботизован

У ПЕРСПЕКТИВИ ЋЕ МОЋИ ДА ФУНКЦИОНИШЕ ПОТПУНО БЕЗ ЉУДСКЕ ПОСАДЕ

  • Електронски системи експерименталног возила већ сада омогућују да се њиме даљински управљања, а уз незнатне дораде и пројекте одговарајућих алгоритама управљања и програма  - биће направљена и роботизована верзија

         РУСКА војна индустрија тестирала је борбено возило на точкове са хибридном енергоапаратуром и електричном трансмисијом на бази БТР-90 Росток које ће се бешумно кретати. То возило ће у перспективи моћи да функционише и без људске посаде, саопштио је портпарол компаније која га је произвела Сергеј Суворов.

         „Радови су обављени у интересу Министарства одбране РФ. Оклопно возило (чија је шифра „Кримск“) са хибридним електроуређајима кретаће се бешумно са молекуларним акумулаторима и са неактивним мотором за унутрашње сагоревање. За сада, на жалост, само на кратка растојања, али растојања могу бити увећана и десетак пута са новом генерацијом акумулатора енергије - рекао је Суворов.

         Он је истакао да је „Кримск” практично већ спремна дистанциона платформа.

         „Могућности електронских система овог експерименталног модела – додао је - већ сада омогућују да се њиме даљински управљања, а уз незнатне дораде и пројекте одговарајућих алгоритама управљања и програма биће направљена и роботизована верзија”.

         Говорећи о другим предностима ове машине, Суворов је указао да експериментални узорак хибридног оклопног возила – и са мотором чији је капацитет чак 1,5 пута мањи од његовог прототипа (БТР-90) - показује знатно боље резултате.

         „На аеродрому Кубинка у Подмосковљу макетни образац - тежак 22 тоне - развио је брзину од 80 километара на сат за 33 секунде. Максимална брзина била је 97 км на час, а максимална вожња уз брзину од 40 км на час  940 км, што је готово два пута више него код прототипа који има исте запремине резервоара горива” - рекао је Суворов.

         Он је истакао да ново возило има 300 киловата струје.

         „У даљој перспективи на ово борбено возило биће могуће инсталирати оружје које ради на новим физичким принципима, на пример, на ласерском или електромагнетском принципу” - закључио је Суворов.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари