Руски командоси-рониоци постали невидљиви под водом

ОНИ ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ И У ОБЕЗБЕЂИВАЊУ ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ У СОЧИЈУ

  • Сваки ронилачки супер-комплет садржи дисајни аутономни апарат „Амфора“, црно ронилачко одело које омогућава спуштање на дубину до 40 метара и рад на температури од нуле до +35 степени, специјални нож, лампу, компас, пераја, специјални уређај за безбедну подводну даљинску акустичку везу
  • Комплету припада и панцир „Корсар-Б“ (гусар) са четвртим степеном заштите који издржава хитац из специјалног подводног ватреног оружја, као што су пиштољи СПП-1 и аутомати ПС, као и метке „копненог“ АК-47 - популарних „калашњикова“

        МИНИСТАРСТВО одбране Руске Федерације намерава да потроши више од 120 милиона рубаља за куповину 76 комплета јединствених ронилачких одела „Амфора“ за припаднике ронилачких специјалних јединица.

       Такво одело опремљено је затвореним системом за дисање, који не образује мехуриће ваздуха у води и омогућава рониоцу да остане невидљив. Сем тога „Амфора“ се може опремити панцирном кошуљом која штити рониоца од повреда нанетих подводним оружјем.     

       Формалном куповином високотехнолошких ронилачких одела бавиће се ресор за испоруке, али ће крајња адреса за испоруку бити једна од јединица Министарства одбране у Подмосковљу, која припада главној обавештајној дирекцији.

       Сваки ронилачки супер-комплет садржи дисајни аутономни апарат „Амфора“, црно ронилачко одело које омогућава спуштање на дубину до 40 метара и рад на температури од нуле до +35 степени, специјални нож, лампу, компас, пераја, специјални уређај за безбедну подводну даљинску акустичку везу. Сем тога, комплет може да садржи и специјалну ронилачку панцир-кошуљу која одолева хицима из подводног оружја.

       Укупна тежина „Амфоре“ износи 22кг., а једног комплета око 50 кг.

       Сама „Амфора“ је, заправо, апарат који омогућава рониоцу да се фактички неприметно креће под водом, зато што је његова главна одлика систем за дисање затвореног типа, који не оставља траг ваздушних мехурића.

       „Амфора“ обезбеђује прикривено кретање ронилаца приликом извршавања специјалних задатака, као што су заштита објеката ратне морнарице, хидроцентрала, извођење подводних инжењерских радова укључујући противдиверзантске и диверзантске. Уређај је црне боје, компактан и ставља се на груди рониоца помоћу специјалног система за везивање.

       Балон са мешавином кисеоника и азота има три варијанте за причвршћивање - са предње стране апарата, на ногама или на леђима рониоца.

       Систем може да се комплетира панцирном кошуљом, која се такође везује за апарат. Панцир може бити потребан у неким случајевима, на пример, ако ронилац приђе броду, збаци ронилачко одело и треба да користи панцир на копну. Панцир „Корсар-Б“ (гусар) има четврти степен заштите и издржава хитац из специјалног подводног ватреног оружја, као што су пиштољ СПП-1 и аутомат ПС, као и метке „копненог“ АК-47.

       У основи „Амфоре“ је систем који су развили стручњаци француског војно-индустријског комплекса, а затим усавршили инжењери руског холдинга „Тетис Про“.

       Од 2012. године „Амфору“ користе рониоци МУП-а и Министарства одбране и показала се као веома добра. У складиштима ратне морнарице сада се налази око 100 нових комплета, а колико ронилаца служи у Државној обавештајној служби државна је тајна.

       - Рониоци кажу да се у тим комплетима лако дише - рекао је московском дневном листу  „Известија“ извор из војног ресора.

       Стручњаци сматрају да ће рониоци користити „Амфору“ поред осталог и приликом обезбеђивања акваторија у Сочију током Олимпијаде 2014. 

       Превела Ксенија Трајковић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари