Руски и кинески ратни брод у Медитерану увежбавају „оперативну усклађеност“

У ВЕЖБИ УЧЕСТВУЈУ РУСКА ТЕШКА НУКЛЕАРНА КРСТАРИЦА

„ПЕТАР ВЕЛИКИ“ И КИНЕСКИ ПАТРОЛНИ БРОД „ЈАНЧЕНГ“

„Петар Велики“

         ВОЈНА вежба, у којима учествују тешка нуклеарна ракетна крстарица РМ Русије „Петар Велики“ и кинески патролни брод „Јанченг“, почела је 25. јануара у Средоземном мору.

         „Вежба је почела сусретом бродова, уз коришћење глисера и размену официра за везу. Затим су посаде приступиле заједничком маневрисању, којим ће наизменично управљати руски и кинески командант“ - саопштила је РМ Русије, додавши да ће током маневрисања, на захтев кинеских колега, Руси направити димну завесу.

         Из Министарства одбране Русије истичу да вежба  подразумева и летове бродских хеликоптера - руски хеликоптер ће слетети на палубу кинеског брода, а кинески на палубу руске крстарице.

         „Биће извршени и заједнички задаци везани за противваздушну одбрану. Бродски хеликоптери ће бити коришћени као имитатори правих мета“ - прецизирао је представник руског министарства.

         „Оваква акција у оквиру сарадње две флоте реализује се први пут. Према замисли две стране, основни циљ вежбе је повећање нивоа оперативне усклађености између руских и кинеских бродова током заједничких дејстава у источном делу Средоземног мора“ - истичу у руском Министарству одбране.

         План извођења руско-кинеских војно-поморских маневара усвојен је 23. јануара током посете делегације са „Јанченга“ броду „Петар Велики“. Пре тога су на кинеском патролном броду били официри са крстарице Ратне морнарице Русије.

         Војни бродови Русије и Кине по први пут су успоставили сарадњу током поморске операције омогућавања безбедног транспорта сиријског хемијског оружја у Средоземном мору.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари