РУСКИ ГЕНЕРАЛИ: Американци воде хибридни рат против Русије, праве базе у 100 земаља

УПОЗОРИЛИ ДА СУ САД БИЛЕ ИНИЦИЈАТОР СВИХ САВРЕМЕНИХ КОНФЛИКАТА

Андреј Картаполов

  • Начелник Главне оперативне управе руског Генералштаба генерал-пуковник Андреј КАРТАПОЛОВ: САД и њихови савезници су више од 50 пута примењивали војну силу у последњих 10 година. Политика системског обуздавања Русије коју спроводи Бела кућа производ је стратешке тежње САД да по било коју цену задрже своје водеће геополитичке и економске позиције, да не допусте настанак нових центара моћи
  • Начелник Главне управе Генералштаба РФ генерал-пуковник Игор СЕРГУН: Пентагон се спрема да прошири мрежу својих истурених база по свету. Има намеру да са сталним или привременим статусом држи своје војне гарнизоне на територији више од 100 земаља

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су иницијатор свих савремених војних конфликата, изјавио је начелник Главне оперативне управе руског Генералштаба Андреј Картаполов.

        По његовим речима, САД и њихови савезници су више од 50 пута примењивали војну силу у последњих 10 година.

         „Наручилац свих војних сукоба су директно САД. Западне земље су у данашње време почеле да се позиционирају као главне „архитекте“ система међународних односа, а САД - као једина суперсила на свету“ - казао је генерал-потпуковник Картаполов, говорећи на војно-научној конференцији посвећеној 70-годишњици Победе у Великом отаџбинском рату.

        То произлази из измењене стратегије националне безбедности САД коју је председник Барак Обама представио Конгресу 6. фебруара, напоменуо је представник руског Генералштаба.

         „Политика системског обуздавања Русије коју спроводи Бела кућа производ је стратешке тежње САД да по било коју цену задрже своје водеће геополитичке и економске позиције, да не допусте настанак нових центара моћи“ - сматра руски генерал.

        Говорећи о коришћењу војне силе, Картаполов је напоменуо да су Американци шест операција изводили са радикалним намерама и да су ти конфликти прерасли у локалне оружане конфликте“.

         „Њихови трагични резултати су свима добро познати“ - казао је он.

        Претходно је командант снага Западног војног округа Русије генерал-пуковник Анатолиј Сидоров изјавио да САД и њихови западни савезници воде прву фазу хибридног рата против Русије и да се ради о намерној дестабилизацији ситуације у земљи политичким и економским мерама.

         „САД, користећи као повод повећање интензитета оперативне и борбене обуке Оружаних снага Русије на западном стратешком правцу, као и уједињење Крима са Русијом, формирају представу о нашој земљи као о агресору на западне земље“ - казао је Сидоров.

        Он је напоменуо да је у Источној Европи значајно повећано војно присуство Северноатлантске алијансе.

         „Антируски курс војно-политичког руководства балтичких земаља омогућио је да се на територији Естоније, Летоније и Литваније стационирају додатних три хиљаде припадника Треће механизоване дивизије Армије САД“ - рекао је Сидоров.

         „Осим тог, ситуацију у региону карактерише вођење информативне кампање чији је главни циљ формирање стабилног антируског расположења у друштву“ - нагласио је командант снага Западног војног округа.

        Само неколико сати касније, начелник Главне управе Генералштаба Оружаних снага РФ - генерал-пуковник Игор Сергун - изјавио је да се Пентагон спрема да прошири мрежу својих истурених база по свету. Још конкретније: да има намеру да са сталним или привременим статусом држи своје војне гарнизоне на територији више од 100 земаља.

        Према његовим речима, Американци ће у тим државама имати и складишта наоружања и друге војне технике и муниције. У количинама довољним за вођење војних дејстава у истуреним зонама“.

        При том би америчке снаге - нагласио је Сергун - деловале или самостално или заједно са савезницима из NATO или у саставу „коалиционих формација“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари