Руска ратна морнарица добила нову нуклеарну подморницу

УСПЕШНО ПРОШЛА СВА ТЕСТИРАЊА, А  ДОБИЛА ИМЕ ПО КНЕЗУ АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ

  • Нуклеарне подморнице класе 955 „Бореј” дугачке су 170 метара, широке су — 13,5 метара и имају депласман од 24 хиљаде тона. Од наоружања има 16 ракета „Булава-30” које могу да носе 10 нуклеарних бојевих глава с индивидуалним навођењем

         СТРАТЕШКА нуклеарна подморница класе „Бореј”, која носи име светог кнеза Александра Невског, ускоро ће бити предата Ратној морнарици Русије, изјавио је за РИА Новости извор из одбрамбене индустрије Русије.

         „Записник о примопредаји нуклеарне подморнице „Александар Невски” биће потписан 12. новембра” — рекао је саговорник ове агенције. Он је истакао да ће званична церемонија подизања Заставе с Андрејиним крстом на нуклеарној подморници бити одржана у децембру.

         Сви системи и механизми на подморници радили су беспрекорно, тако да је „Александар Невски” успешно и по плану поморска испитивања.

         Нуклеарне подморнице класе 955 „Бореј” дугачке су 170 метара, широке су — 13,5 метара и имају депласман од 24 хиљаде тона. Од наоружања има 16 ракета „Булава-30” које је направио Московски институт за термотехнику. Ракете овог типа могу да носе 10 нуклеарних бојевих глава с индивидуалним навођењем, које имају побољшане карактеристике у делу пробијања противракетне одбране.

         Домет „Булаве” износи осам хиљада километара.

         Поред балистичких ракета, подморница има и торпедне системе.

         Почетком ове године стављена је у функцију и нуклеарна подморница „Јуриј Долгоруки”, прва подморница класе „Бореј”. Обе подморнице ће – заједно с другим подморницама ове класе – у наредних 30-40 година чинити основу стратешких нуклеарних снага Русија, како би се обезбедио паритет са САД и другим нуклеарним силама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари