Руска подморница истовремено испод воде лансирала 4 ракете - светски рекорд држи СССР

„ЈУРИЈ ДОЛГОРУКИ“ СА ЧЕТИРИ РАКЕТЕ „БУЛАВА“ ПОГОДИО МЕТЕ НА ПОЛИГОНУ КУРА НА КАМЧАТКИ

  • Истовремена, плотунска лансирања (тестирања) су крајње важна јер се савремене морнарице њима приближавају дејствима у реалним ратним условима
  • Рекорд држи Ратна флота СССР која је - за време маневара у Баренцовом мору „Бегемот“ и Бегемот-2“ - успела да са једне подморнице изведе 16 подводних лансирања ракета са минималним интервалом између лансирања. Било је то 1991-ве, а тај рекорд је поставила посада подморнице „Новомосковск“. Испалила је две праве ракете Р-29РМ и 14 ракета-макета које су им биле равне по балистици

        НИЈЕ нека нарочита вест да су нека руска подморница или брод лансирали ракету „Булава“, па ни то да је та ракета погодила циљ удаљен више хиљада километара.

        Али, јесте вест ово што се управо догодило: руска подморница „Јури Долгоруки“ успешно је одједном лансирала четири интерконтиненталне балистичке ракете „Булава“! И то док је била под водом - из „подводног положаја“.

        Команда руске Северне ратне флоте је саопштила да се „Јуриј Долгоруки“ у тим тренуцима налазио у „акваторији Белог мора“, а су све четири ракете погодиле циљеве на полигону Кура на Камчатки.

        Подморницом је командовао капетан прве класе Владимир Ширин.

        Само лансирање је потврдило поузданост и подморнице и посаде и ракета „Булава“. А овај ракетни плотун је једна руска подморница извела први пут за последњих 26 година.

        У јуну 2017-те „Јуриј Долгоруки“ из подводног положаја лансирао једну „Булаву“. Исто се поновило и у августу и у новембру.

        Крајем децембра 2011-те су биле истовремено лансиране две ракете.

        Истовремена, плотунска лансирања (тестирања) су крајње важна јер се савремене морнарице њима приближавају дејствима у реалним ратним условима.

        Таква лансирања су ретка не само зато што за њих нису способне ни све подморнице ни све посаде него и зато што су веома скупа.

        Рекорд плотунског лансирања ракета држи Ратна флота СССР која је - за време маневара у Баренцовом мору „Бегемот“ и Бегемот-2“ - успела да са једне подморнице изведе 16 подводних лансирања ракета са минималним интервалом између лансирања.

        Било је то 1991-ве а тај рекорд је поставила посада подморнице „Новомосковск“

        Испалила је две праве ракете Р-29РМ и 14 ракета-макета које су им биле равне по балистици.

        То је све до данас војно-технички светски рекорд.                         

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари