Руска армија почела свеобухватна испитивања тешке ракете „Ангара-А5”

ПРОИЗВОДИЋЕ СЕ УНИФИКОВАНЕ РАКЕТЕ ЛАКЕ, СРЕДЊЕ И ТЕШКЕ КЛАСЕ КОЈЕ ЋЕ НОСИТИ ОД 1,5 ДО 35 ТОНА ТЕРЕТА

         СТРУЧЊАЦИ снага Ваздушно-космичке одбране Русије приступили су свеобухватним испитивањима ракете-носача тешке класе „Ангара-А5” на космодрому Плесецк у Архангелској области, изјавио је командант снага ВКО Русије Александар Головко.

         Он је о томе известио министра одбране Сергеја Шојгуа, који се у Плесецку упознао с током припреме објеката ракетног комплекса за рад с „Ангаром-А5” и проверио животне услове на северном руском космодрому.

         Головко је изјавио да се „припреме за прво лансирање одвијају по плану, оно је предвиђено за крај децембра”.

         Увођење „Ангаре” треба да омогући Русији да, не загађујући атмосферу Земље, износи у орбиту све сателите са своје територије, обезбеђујући тиме независни гарантовани приступ свемирском простору.

         Сергеј Шојгу је у среду наградио војнике за прво успешно лансирање ракете-носача лаке класе „Ангара-1.2ПП” 9. јула. Медаље „За војничку храброст За воинскую доблесть” добило је 10 војника лансирне јединице.

         Како је Шојгу истакао на аеродрому „Плесецк”, првом лансирању „Ангаре” претходио је дуг и тежак пут, од рађања идеје о конструисању ракете-носача до њеног остварења.

         Систем „Ангара” укључује унификоване ракете лаке, средње и тешке класе (које ће носити од 1,5 до 35 тона).

         Ово значи да ће практично бити у стању да износи цео спектар корисних терета за потребе Министарства одбране Русије у целом дијапазону висина и инклинација орбита.

         Ракете-носачи „Ангара” неће користити агресивне и токсичне врсте ракетног горива, што ће допринети значајном повећању показатеља еколошке безбедности.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари