Руска армија добила суперпрецизни ПВО-систем Тор-М2 - гађа и из покрета

А И КАД СЕ ЗАУСТАВЉА РАДИ ЛАНСИРАЊА РАКЕТА

- ЗАУСТАВЉА СЕ САМО НА 2-3 МИНУТА

  • Приликом последњег тестирања, са пет ракета гађани веома тешки циљеви (ракете система Оса-Саман). Од њих пет - три су биле оборене директним поготком ракете у ракету, што је јединствено у свету. Остали циљеви су били оштећени деловима гелера експлодиране ракете
  • Концерн Алмаз Антеј и државна корпорација Тактичко ракетно наоружање направили су - специјално за Тор-2М - ракету „земља-ваздух“ 9М338 са побољшаним карактеристикама

         РУСКИ концерн Алмаз-Антеј произвео је најновији систем противваздушне одбране малог домета Тор-М2 за пешадијске јединице са побољшаним карактеристикама за погађање циљева и са дупло већим борбеним комплетом ракета, саопштио је заменик директора те компаније за научно-технички развој Сергеј Друзин.

         „Сада са сигурношћу можемо да кажемо да је руска армија добила јединствени систем ПВО у овој класи. Јер, ово је систем изузетне прецизности погађања циљева на удаљеностима далеко већим од могућности сличне технике на Западу“ - рекао је Друзин.

         Друзин је указао да су сва досадашња тестирања показала да је Тор-М2 у стању да успешно погађа циљеве у покрету - без заустављања.

         „Имамо повод за даљи рад над тим могућностима система. Сада Тор-М2 лансира ракете са кратком задршком од 2 до 3 секунде, али већ сада може да то чини и док је у покрету. Значи: да гађање му није потребно заустављање“ - рекао је заменик генералног директора концерна ПВО Алмаз Антеј.

         Друзин тврди да је Тор-М2 у стању да погађа све типове суперпрецизног оружја које данас постоји у свету, укључујући и најмодерније крстареће ракете.

         „Најважније је што је Тор-М2  у стању да погађа циљеве који маневришу. Чак и мете са наглашеним маневарским способностима. Имам у виду најновије крстареће ракете и борбене авионе“ - не крије задовољство Друзин.

         Још је додао: „Спремамо серијску производњу Тор-М2. Сама борбена возила за овај борбени комплекс већ производимо. Тај део смо већ одрадили“ - истакао је Друзин и изразио захвалност конструктору система Јосифу Дризу на „одличном послу“.

         Како и не би. Током октобра су обављена гађања у оквиру државног тестирања Тор-М2 која су потврдила изванредне карактеристике новог система.

         Концерн Алмаз Антеј и државна корпорација Тактичко ракетно наоружање направили су - специјално за Тор-2М - ракету „земља-ваздух“ 9М338 са побољшаним карактеристикама.

         „Са пет ракета смо гађали веома тешке циљеве (ракета система Оса-Саман). Од њих пет три су биле оборене директним поготком ракете у ракету. То је одличан резултат и изузетна прецизност. То је јединствено у свету. Остали циљеви су били оштећени деловима гелера експлодиране ракете“ - открио је Друзин.

         Државна комисија је након гађања закључила да се ракети може дати дозвола за серијску производњу.  

         Нова ракета је по габаритима мања од својих претходница, што је омогућило да се у борбени комплет Тор-М2  укључи 16 ракета уместо (као досад) осам.

         Руска армија је до сада поседовала Тор-М1 и Тор-М2У (извозна варијанта звала се Тор-М2Е).

         Горан Шимпрага 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари