Русија своју ПВО повезује аутоматизованим системом управљања са елементима вештачке интелигенције

ВЕЋ ЈЕ ТЕСТИРАН У ЈЕДНОМ РАКЕТНОМ ПУКУ - У ЈЕДИНИЦЕ ЋЕ ПОЧЕТИ ДА СТИЖЕ ДО КРАЈА 2018.

  • Нови систем ће у примени обједињавати у „једну ударну песницу“ све руске зенитно-ракетне системе С-300 и С-400, зенитне ракетно-топовске системе „Панцир“ и савремене радаре. Аутоматски ће анализирати ваздушну ситуацију и одмах препоручивати командама које оружје и како примењивати
  • Генерал Александар ГОРКОВ, бивши начелник зенитних ракетних јединица: „Нови систем ће повезати у један систем ПВО малог, средњег и великог домета. И обрађене информације и препоруке великом брзином ће бити на располагању онима који командују, а то је веома важно у данашње време постојања супербрзих авиона и ваздушних напада са великом густином пројектила и ракета“

        ВАЗДУШНО-космичке снаге Русије обавиле су прво тестирање аутоматизованог система за управљање оруђима ПВО.

        Продор? Несумњиво! Али, то није све.

        Тестирани систем је - како је званично објављено и наглашено - „са елементима вештачке интелигенције“.

        Нови систем ће у примени обједињавати у „једну ударну песницу“ све руске зенитно-ракетне системе С-300 и С-400, зенитне ракетно-топовске системе „Панцир“ и савремене радаре.

        Аутоматизовани систем ће аутоматски анализирати ваздушну ситуацију и одмах препоручивати командама које оружје и како примењивати.

        То ће, како се процењује, знатно повећати брзину реаговања јединица руске ПВО.

        Министарство одбране РФ не крије да се већ изводе војне вежбе са применом аутоматизованог система управљања ПВО.

        Претходних дана је провераван у једном од ракетних пукова 14-те армије Ратног ваздухопловства и ПВО.

        Аутоматизовани систем би се у одговарајућим деловима Оружаних снага РФ могао појавити већ до краја ове године. И, биће са задовољством дочекан.

        Јер, омогућаваће дивизијама и пуковима ПВО да оперативно реагују на мењање ситуације у њиховим „зонама одговорности“ или војиштима.

        Све ће бити интегрисано, а данас све јединице имају сопствени систем управљања. А све информације стижу у команду пука или дивизије, ту се анализирају и претварају у команде. Убудуће ће све онлајн анализирати поменути систем са елементима вештачке интелигенције.

        Систем ће, примера ради, циљеве раздвајати на појединачне и групне, сигнализирати којег су типа, који ниво опасности представљају, којом брзином стижу, на којој су висини и који им је правац лета.

        Надлежна команда ће одмах имати не само пуни преглед ситуације него и препоруку шта гађати и уништавати и којим редоследом.

        Време за доношење одлука биће знатно скраћено, а командантима и командирима биће олакшано одлучивање који ће ПВО-систем гађати који циљ.

        Команданти пукова ће моћи да издају наредбе за дејства у дијапазонима: до неколико стотина километара у даљину и од неколико метара до више од 100 километара у висину.

        Нови систем ће бити посебно погодан при одбијању „масовних ракетних напада“. Команданти пукова ће на „препоруку“ система моћи да бирају којим оруђем ће се тући који циљ, или - хоће ли се нешто обарати са неколико ракетних система истовремено.

        Добар пример је: упарено коришћење С-400, који је ефикасан на великим растојањима и висинама, и „Панцира“ који је добар у блиској борби.

        Тај „тандем“ ће уништавати авионе, крстареће и балистичке ракете, пројектиле вишецевних ракетних бацача и мале и велике дронове.

        Генерал Александар Горков, бивши начелник зенитних ракетних јединица, нове могућности оцењује овако:

        „Нови систем ће повезати у један систем ПВО малог, средњег и великог домета. И обрађене информације и препоруке великом брзином ће бити на располагању онима који командују, а то је веома важно у данашње време постојања супербрзих авиона и ваздушних напада са великом густином пројектила и ракета“.

        На Западу се процењује да Ваздушно-космичке снаге РФ располажу са 126 дивизијских комплета С-300 и 46 дивизиона С-400.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари