Русија спремна за суперпрецизно оружје упоредиво са нуклеарним

МОСКОВСКИ АКАДЕМИК ГЕОРГИЈ РИКОВАНОВ: ТАКВО ОРУЖЈЕ ОДАВНО ПОСТОЈИ, АЛИ...

Ливерморскa лабораторијa

  • Прилично давно су направљени системи код којих се за навођење користе посебне карактеристике циљева - повећани одсјај у радарском дијапазону (дужина таласа електромагнетног зрачења од 1 до 10 см) и осветљавање циља ласерским зрацима, након чега глава за самонавођење „хвата“ одбијени сигнал
  • Сада имамо амбициознији задатак - наглашава Рикованов - да погодимо било који конкретно задати циљ са дистанце веће од 100 километара. Раније се, због мање прецизности пројектила који је требало да уништи циљ, на таквој дистанци користило нуклеарно оружје
  • Претпоставимо да је непрецизност нашег оружја мања од 10 метара. У том случају циљ може бити уништен или онеспособљен уништењем најосетљивијег или најважнијег његовог дела обичним експлозивом. У том случају се прецизно оружје по својој ефикасности заиста приближава нуклеарном

         РУСКИ научници и инжењери спремни су да направе суперпрецизно оружје које ће по убиствености моћи да се упореди са нуклеарним, саопштио је академик Георгиј Рикованов, научни шеф Сверуског научно-истраживачког института за техничку физику.

         „Суперпрецизно оружје одавно постоји“ - истакао је овај академик Руске академије наука.

         Указао је да су прилично давно направљени системи где се за навођење користе посебне карактеристике циљева - повећани одсјај у радарском дијапазону (дужина таласа електромагнетног зрачења од 1 до 10 см), осветљавање циља ласерским зрацима, након чега глава за самонавођење „хвата“ одбијени сигнал и сл.

         „Сада имамо амбициознији задатак - да погодимо било који конкретно задати циљ са дистанце веће од 100 километара. Раније се, због мање прецизности пројектила који је требало да уништи циљ, на таквој дистанци користило нуклеарно оружје“.

         Сада су атомске бомбе добиле алтернативу.

         „Претпоставимо да је непрецизност нашег оружја мања од 10 метара. У том случају циљ може бити уништен и избачен из строја уништењем најосетљивијег или најважнијег његовог дела обичним експлозивом. У том случају се прецизно оружје по својој ефикасности приближава нуклеарном“ - рекао је академик Рикованов.

         „Могу да вас умирим - наставио је научник - имамо све неопходне технологије: направљени су инерциони навигациони системи, системи управљања и глобалног позиционирања (ГЛОНАСС), а производи се и микроелектроника са довољним степеном интеграције за реализацију овог задатка. А што је најважније, имамо стручњаке који су у стању да изврше постављене задатке“.

         Одговарајући на друга питања, Рикованов је изнео став да „одсад и у догледно време није неопходно да се обављају нуклеарна тестирања у природи“.

         Тестирање новог наоружања, напоменуо је руски научник, сада се обавља помоћу компјутерског моделирања и других експеримената.

         „Потребно је изградити нове експерименталне направе и помоћу њих створити услове који су блиски термонуклеарној експлозији“ - рекао је Рикованов.

         „Влада наше земље је већ донела одлуку да се једна таква направа изгради. Имам у виду платформу за ласерску термонуклеарну синтезу чија је изградња планирана у Сарову. Надамо се да ће стручњаци из Сарова и Снежинска још успешније обављати своје експерименте“ - истакао је руски академик.

         Он је такође говорио о перспективама научне сарадње са америчким националним лабораторијама.

         „Раније смо обављали заједничка истраживања у области динамичких својстава материјала, густине високотемпературне плазме и математичког моделирања“ - истакао је научник.

         „Највероватније ће радови у овим областима бити настављени. Не искључујем да ћемо успети да организујемо сарадњу и у области инерционе термонуклеарне синтезе“ - изјавио је Рикованов.

         И додао: „Надам се да ће сарадња бити настављена у експерименталним истраживањима и на платформама NIF за ласерску термонуклеарну синтезу које функционишу у Ливерморској лабораторији“.

         У последње време разговори о суперпрецизном и нуклеарном оружју воде се у контексту система „глобалног муњевитог удара“ који је лансирала Америка.  

         Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин ракао је да се „може експериментисати до миле воље, да се нуклеарно оружје поставља на стратешке носаче, али треба имати у виду да ћемо ми -ако нас нападну - несумњиво прибећи у одређеним ситуацијама помоћи нуклеарног оружја“.

         Рогозин је истакао да је Русија спремна да одговори на нову америчку концепцију јер не може себи да дозволи да буде у другом научно-техничком реду онда када се активно ради на развоју суперпрецизих средстава и супрсоничних технолгија, као и нових материјала који за собом повлаче развој суперпрецизног оружја.

         Рогозин је истакао да је илузија да ће Русија ликвидирати свој нуклеарни потенцијал.

         Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари