Русија произвела пројектил који се може користити и као ракета и као авио-бомба

НА ЦИЉ ГА НАВОДИ САТЕЛИТСКА НАВИГАЦИЈА ПА ВЕШТИНА ПИЛОТА НЕМА НЕКИ ПОСЕБАН ЗНАЧАЈ

  • Бомба-ракета је добила ознаку - 9-А-7759, а управо су у току њена завршна тестирања. Досад је обављено осам лансирања 9-А-7759 као ракете, ПЛУС три „избацивања“ као авио-бомбе

        РУСИЈА је произвела високопрецизни пројектил за своју ратну авијацију који се може користити и као крстарећа ракета и као обична авионска бомба.

        Ово је потврдио и њен произвођач - Корпорација за тактичко ракетно наоружање.

        Бомба-ракета је добила ознаку - 9-А-7759, а управо су у току њена завршна тестирања. Протичу у различитим климатским условима (јаке падавине, јак ветар, прашина, песак...).

        Носе их засад фронтовски бомбардери Су-34.

        Досад је обављено осам лансирања 9-А-7759 као ракете и три „избацивања“ као авио-бомбе.

        Навођење на циљ се обезбеђује помоћу сигнала који 9-А-7759 добија преко руског навигационог сателитског система ГЛОНАСС.

        Члан експертског савета Колегијума Војно-индустријске комисије РФ Виктор Мураховскиј је открио да се ова бомба-ракета „дуго чекала“ иако је произведена у „кратком року“.    

        „Добили смо - наглашава Мураховскиј универзални војни инструмент који ће уништавати појединачне циљеве не улазећи у зону дејства ПВО противника. Прецизност погађања притом уопште неће зависити умешности пилота авиона јер је обезбеђује сателитска навигација.“

        Према његовим речима, бомбу-ракету моћи ће да носе фактички сви типови борбених авиона РФ Су-27, Су-30, Су-35, Су-34, Су-24, палубни ловац Су-33 и Миг-29.

        Овај пројектил-трансформерс биће представљен на војној изложби „Армија-2018“.

        По функцији сличну ракету имају Американци.

        Кина и Јужна Кореја раде на својим верзијама ове врсте пројектила.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари