Русија прави свој „Predator“

РОГОЗИН НАЈАВИО ПРОИЗВОДЊУ „УДАРНЕ БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ“

МОГУЋНОСТИМА СЛИЧНЕ АМЕРИЧКИМ

  • Пројектовање беспилотне авијације је поверљива ствар, али вам могу рећи да наш ударни беспилотни апарат неће бити нимало слабији од западног аналогног модела, већ ће га по многим параметрима превазићи - саопштио Дмитриј Рогозин, потпредседник Владе РФ задужен за војно-индустријски комплекс
  • Руси првобитно намеравали да и тешке беспилотне апарате купе у Израелу, али су били одбијени, вероватно под притиском САД - објашњава војни експерт Денис Федутинов

         У НАОРУЖАЊУ руске армије наредних година ће се појавити „ударна беспилотна летелица“ слична по карактеристикама и могућностима америчким - саопштио је потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин који је ресорно задужен за војно-индустријски комплекс.  

         Рогозин је открио да су руске војне фабрике већ почеле са израдом беспилотног авиосистема.  

         - Пројектовање беспилотне авијације је поверљива ствар, али вам могу рећи да наш ударни беспилотни апарат неће бити нимало слабији од западног аналогног модела, већ ће га по многим параметрима превазићи“ - појаснио је Рогозин.

         Беспилотне летелице се у свету углавном користе у извиђачке сврхе. Такве направе су у стању да преносе квалитетну слику са непријатељске територије у он лајн режиму.

         Посебно Израел активно користи своје практично бешумне беспилотне летелице не само за откривање „терористичких база“, него и за њихово бомбардовање и уништавање. Америкамци, такође, користи своје дронове и за нападе на Талибане у Авганистану, Сомалији, Јемену и Пакистану.

         Технички слаб противник нема могућности да одбије такве нападе. Коришћење оваквих летелица омогућује знатне уштеде. Сам беспилотни авион је јефтинији, а при паду нема људских жртава.

         Руски експерт за беспилотне авионе Денис Федутинов претпоставио је ко ће бити у стању да се бави пројектовањем домаћих беспилотних летелица и које ће карактеристике оне имати.

         - „Транзас“ прави беспилотне летелице тежине од 800 до 1 хиљаде кг, док „Сокол“ већ прави знатно теже - од 4,5-5 тона. Биће направљене летелице сличне америчким ударним беспилотним летелицама Predator и Predator-B - уверен је Федутинов.

         С друге стране, председник Државног савета при Министарству одбране РФ, Игор Коротченко, наглашава да руски беспилотни системи могу бити наоружани хеликоптерским ракетама класе „ваздух-земља“. Ипак, први експериментални модел се још неће  баш брзо појавити.

         - Американци имају одличан апарат који увелико дејствује у Пакистану и Авганистану, што је очигледно слична машина као и код нас - уверен је Коротченко. - Руска ударна беспилотна летелица ће бити коришћена на Кавказу за борбу против тероризма, али узимајући у обзир наше околности, овакву летелицу ћемо добити тек кроз коју годину, тако да нам предстоји велики рад!

         Претпоставке овог војног експерта потврдили су и представници авиоиндустрије. Председник Удружене авиационе корпорације, Михаил Погосјан, признао је да у Русији још нису развијене технологије за конструисање беспилотних авиона.

         - Министарство одбране рачуна на дугорочни план. За сада нисмо у стању да обезбедимо потребну технику - објашњава Погосјан. - Зато војска за текуће потребе ове летелице набавља у иностранству.

         Русија је и мале и средње беспилотне системе набавила од водећег светског произвођача у овој области. - компаније Israel Aerospace Industries. Руска армија поседује и два Bird-Eye-400, осам I-View и два Sercher Mk.2. Ове летелице са руским малим и средњим беспилотним авионима су испитиване на маневрима.

         За њихову куповину било је издвојено 50 милиона долара. Међутим, са куповином тешких беспилотних настали су проблеми.

         - Одбили су нас при куповини тешких летелица, вероватно под притиском САД - главног партнера Израела - објашњава Федутинов.

         После руско-грузијског конфликта 2008. појавила се потреба за савременим беспилотним летећим апаратима.

         Тада је противник Русије успешно вршио извиђања користећи израелске беспилотне летелице. Русија је тада користила извиђачки беспилотни авион „Типчак“. Међутим, руска војска је била незадовољна великом буком коју је летелица производила и одлучили су да купују израелске летелице да би тиме добили нове технологије.

         Војни стручњаци сматрају да ће беспилотни авиони бити основа „летеће технике“ у будућим ратовима. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари